Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Biogas

På biogasanläggningen i Skellefteå tar vi hand om allt utsorterat matavfall i kommunen. Förutom minskade transporter till förbränning, så får vi ett näringsrikt och luktfritt jordförbättringsmedel samt biogas som kan användas till fordonsbränsle.

Därför ska vi sortera matavfall

2005 blev det förbjudet att deponera organiskt material i form av matavfall. Året efter infördes en skatt på förbränning av avfall. Ungefär hälften av allt hushållsavfall som tidigare transporterades till förbränningsanläggningarna bestod av matavfall.

Hade vi fortsatt att skicka allt matavfall till förbränning skulle kostnaderna öka kraftigt. Dessutom skulle miljön belastas av transporterna. Matavfallet behöver därför behandlas separat och lokalt.

Matavfall blir biogas

Så här går det till när matavfall blir till biogas

Tanka biogas

Aktuellt För dig som har en gasdriven bil finns möjligheten att tanka biogas på kommunens tankstation vid Fabriksgatan. Biogasen framställs ur Skelleftebornas ...

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden

Informationen granskades: 2016-09-07