Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Restavfall

Restavfall är avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom energiåtervinning.

Restavfall kallades tidigare brännbart avfall. Ordet restavfall beskriver bättre vilken sorts avfall det handlar om. En förpackning till exempel är ju brännbar men den ska sorteras ut och lämnas på en återvinningsstation. Därför är restavfall ett bättre ord. Det är helt enkelt de rester som blir kvar när vi sorterat ut allt som ska återvinnas.

Restavfall slänger du i det gröna sopkärlet

I din vanliga soppåse som du slänger i ditt gröna sopkärl lägger du restavfall, det vill säga det som blir över då du sorterat ut matavfall, förpackningar, tidningar samt elskrot och miljöfarligt avfall. Har du sorterat bort allt som kan återvinnas på annat sätt blir det inte mycket kvar som ska ligga i den vanliga soppåsen - och det är precis så det ska vara.

Exempel på restavfall är plaster (som inte är en förpackning), tapeter, slang, mattor, gummi, läder, pärmar, skor, skumgummi, väskor och tyg.

Säckar för restavfall

Sopbilen hämtar endast det restavfall som ryms i ditt gröna kärl, men du kan köpa speciella betalsäckar för det restavfall som inte ryms. Du ska placera säcken bredvid sopkärlet kvällen innan sophämtningen. Se pris för betalsäckar

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden

Informationen granskades: 2017-05-08