Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Kompostera

Att kompostera kan vara ganska trevligt. Kompostering är naturens eget sätt att ta hand om organiskt material och du tillverkar på så sätt ditt eget jordförbättningamedel.

Trädgårdskomposten

Att kompostera i en trädgårdskompost är ganska vanligt. Här lägger du löv, grästorvor, småkvistar, gräsklipp mm.  Komposten har en långsam nedbrytning.  Det kan vara idé att gräva om då och då och kanske vattna. Placera helst komposten i halvskugga och i lä och inte så nära tomtgräns att grannarna störs. I trädgårdskomposten får du inte lägga matavfall.

Varmkomposten

I varmkomposten får du kompostera matavfall. Komposteringen sker i en sluten isolerad behållare. Det är viktigt att behållaren är skadedjurssäker så att inte råttor tar sig in. Hushållsavfallet ska blandas med ca 1/3 kolrikt material, t ex löv, torv eller sågspån för att nedbrytningen ska gå bra. Rör gärna om då och då för att få ner syre i processen.  

Det här kan du kompostera: kaffesump, äggskal, bröd, frukt, teblad, grönsaker, köttrester, hushållspapper, äggkartonger mm. Fiskrester och räkskal ska du vara lite försiktig med då det annars lätt blir dålig lukt.

Anmälan

För att kompostera hushållsavfall krävs en anmälan till bygg- och miljönämnden.

Blanketten hittar du här

Trädgårdsavfall

Aktuellt Du kan mot avgift beställa hämtning av större mängder trädgårdsavfall. Ett annat alternativ är att bygga en kompost eller lämna trädgårdsavfallet på e...

Ansvarig nämnd: Bygg- och miljönämnden

Informationen granskades: 2017-07-21