Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Återvinningsstationer

Copy-Återvinningsstation-Kjell Magnusson-Tekniska.jpg

För återvinningsstationerna ansvar FTI. Här kan du som privatperson lämna dina tidningar, förpackningar av glas, hård,- mjukplast, papper, kartong, wellpapp och metall.

Varje gång du lämnar en förpackning till återvinning händer något stort. Den tömda schampoflaskan blir en praktisk diskborste. Den gamla kapsylen förvandlas till en mutter. Det tillknycklade tvättmedelspaketet blir en snygg skokartong. Den lästa tidningen blir en ny tidning. Du hjälper till att spara in stora mängder energi och råvaror genom att lämna förpackningarna på återvinningsstationen.

1994 införde regeringen och riksdagen förordningen om producentansvar för förpackningar och returpapper (tidningar). Det innebär att alla som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar eller förpackar varor ansvarar för att förpackningarna samlas in och återvinns. Förordningen innebär också att hushållen är skyldiga att sortera ut förpackningar och tidningar från sitt hushållsavfall.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen, MetallKretsen, Returkartong och Pressretur. Dessutom finns Svensk GlasÅtervinning med genom ett avtalat samarbete. I FTI:s och materialbolagens styrelser finns representanter från förpacknings- och tidningsindustrin, handeln och branschorganisationer.

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden

Informationen granskades: 2016-09-07