Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Badvatten

Utsikt över havet från sandstrand-Bo-Göran Persson.jpg

Inom kommunen finns mängder med sjöar och tio mil kust. Vi har många smultronställen med mindre eller större badplatser. Vi har genomgående bra badvatten i kommunen men ibland kan vattenkvaliteten försämras, därför tar vi badvattenprover.

Varje år mellan juni och augusti bevakar bygg- och miljökontoret vattenkvaliteten vid kommunens större badplatser. Vid de flesta av dessa ansvarar fritidskontoret för skötsel och drift. Resterande ansvarar någon förening eller privatperson för. Proverna tas för att kontrollera vattnets bakteriehalt.  Beroende på hur hög halten är bedöms vattnet som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Vid otjänligt prov tar vi så snabbt som möjligt ett omprov. Om vattnet då visar sig vara otjänligt stängs badet.
 
Du kan gå in på länken Provtagningsresultat här bredvid för att se resultaten.

Algblomning

Under sommaren inträffar det ibland algblomning i vattnet, då växtplankton förökar sig kraftigt. Vissa alger kan utveckla giftiga ämnen som är farliga för människor och djur. Barn, hundar och andra husdjur är extra känsliga. Då det är algblomning ska man inte bada.

Kraftig algblomning syns tydligt. Vattnet blir grumligt eller färgat av alger, ofta grönfärgat - påminner om spenatsoppa.

Symptom vid bad i algblommande vatten liknar matförgiftning: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan dessutom drabbas av ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen och hudirritationer.

Får du hud- eller ögonbesvär, eller på annat sätt mår dåligt - ta kontakt med läkare. Om du tror att ditt husdjur har blivit algförgiftat bör du genast ta kontakt med veterinär.

Läs mer om algblomning

Cerkarier

Du kan också få hudirritationer om du har kommit i kontakt med cerkarier. Cerkarien är en parasitlarv som kan angripa människor. Den tränger inte genom huden, men kan orsaka klåda som kan sitta i upp till en vecka. Cerkarier är ovanliga men kan uppkomma vid något tillfälle.

Duscha

Försök att alltid duscha så fort du kan efter badet.

Ansvarig nämnd: Bygg- och miljönämnden

Informationen granskades: 2017-03-30