Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta receptionen Nordanå

Telefon:0910-73 55 10

Besöksadress Nordanå
931 33 Skellefteå

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Om Nordanå. Service, hyr lokal, café och lekplats

kultur

Hur man parkerar, hittar toaletter, fikar och andra viktiga saker om Nordanå, hittar du här.

 

 

Hitta hit

Adress: Ernst Westerlunds allé, 931 32 Skellefteå.
Karta finns under Kontakt & Tyck till.

Fri entré

Det är fri entré när du besöker utställningar i huvudbyggnaden på Nordanå.

Ramp

Vid huvudentrén finns en ramp för funktionshindrade.
Vid Lanthandelns ingång finns ramp, men begränsad framkomlighet inomhus.

Toaletter

Toaletter finns i huvudbyggnaden och är tillgängliga under Nordanås öppettider.

Handikapptoalett finns i huvudbyggnaden och i Lanthandeln.

Under sommaren är toaletter vid Majorsbostället Nyborg/Karl-Bertils bod öppna, se Nordanå - karta till höger.

Parkering

Du kan parkera bilen med mobilen. Du kan betala via den nya appen, SMS eller med pengar.

Parkeringsplatser finns:

  • vid infarten Ernst Westerlunds allé, framför huvudbyggnaden (ca 80 platser).
  • vid dammarna, med infart från Nordlandergatan/Storgatan (20 platser).
  • efter Kyrkstadsvägen i förlängningen av Storgatan (30 platser).
  • parkeringshuset Ekorren finns i närheten av Nordanå samt parkeringsplatsen i Bonnstan.
  • handikapparkeringar ligger till höger, närmast Nordanåteatern (huvudbyggnaden).
  • parkeringen vid Nordanågårdens värdshus är främst avsedd för värdshusets gäster (22 platser).
  • vid bagar- och vävstugorna på området finns ett fåtal p-platser, främst förbehållna de föreningar som har sin verksamhet där.

 

Fika/Mat

Nordanåområdet har flera alternativ att välja bland om man är fika- eller matsugen. Du har även möjlighet att ta med en egen picnickorg att äta på grönområdet.

Nordanå äta och fika

Gratis internet

I Nordanå café finns öppet nätverk för internet. Prata med receptionen om du behöver hjälp att koppla upp dig.

Audioguider

För att våra besökare ska kunna fördjupa sig i de utställningar som museet, MAN och kulturen visar finns audioguider att låna i Nordanås reception. Ljudfiler kan avlyssnas på svenska, engelska, spanska och skelleftemålet "Bondska".
En audioguide är förinspelad information om en utställning eller en viss miljö, som besökare kan lyssna till via bärbara elektroniska ljudspelare.

Bokningar

Visningar av Nordanå och aktuella utställningar för grupper, skolklasser kontakta Nordanå reception, café och butik, telefon 0910-73 55 10.

Lokalbokningar görs via Kundtjänst, telefon 0910-73 50 00.

Nordanåteatern och Hörsalen

Nordanåteatern (425 platser varav 4 stycken är avsedda för rullstol)  är en flitigt använd scen vid gästföreställningar och föreläsningar. På området finns även en mindre scen, Hörsalen (max 66 platser), som även kan användas till föreläsningar och konferenser.

Lokalbokningar görs via Kundtjänst, telefon 0910-73 50 00.
Vill ni beställa fika kan ni göra det via Nordanå butik, café och reception, telefon 0910-73 55 10.

Hörselslinga

Hörselslinga finns i Nordanåteatern och Hörsalen. Vi använder oss av en personlig hörslinga som du hänger runt halsen. Den kopplar automatiskt till din hörapparat om du har ställt in den på Läge T eller Läge MT. Den personliga hörslingan hänger innanför entrédörrarna till Nordanåteatern och Hörsalen.

Hörselslinga finns inte i Nordanås café och Hallen, där finns möjlighet att koppla in en portabel hörslinga.

Evenemang

Årligen sker flera stora arrangemang på Nordanåområdet: Trästockfestivalen trastockfestivalen.se som är en av Sveriges fem största musikfestivaler och Kyrkhelgen i Bonnstan är kanske de mest kända men även sommarteater vasterbottensteatern.se, marknader, kvarnspel, och traditionellt valborgs- och midsommarfirande är välbesökta evenemang. Se evenemangskalendern för uppdaterat programutbud.

Besöksmål på Nordanå

Meijersamlingen är en omfattande och växande donation till Skellefteå kommun av konstnären Sture Meijer från Kåge, Västerbotten. Delar av donationen visas i Meijersamlingen på Nordanå.

MAN - Museum Anna Nordlander är en mötesplats med fokus på samtidskonst och genusfrågor. Med konsten som utgångspunkt vill MAN ifrågasätta normer och reflektera över frågor som rör kön och identitet. konstmuseet.com

Skellefteå Konsthall har som ambition att förmedla och fördjupa de frågeställningar som rör den samtida konstscenen lokalt, nationellt och internationellt. Inom ramen ingår även konsthistoriska utställningar, där bland annat kommunens konstsamling lyfts fram. http://www.skelleftea.se/upplev/kultur/konst-museum-och-slojd/skelleftea-konsthall 

Nils Schillmark Akademien som disponerar Majorsbostället Nyborg på Nordanå, har till uppgift att sprida kunskap om konstnärens Nils Schillmarks liv och konst genom utställningar och föreläsningar.

Nils Schillmark (1745-1804) föddes som yngste son i en bondefamilj i Drängsmark, strax norr om Skellefteå. Hans konstnärliga talang uppmärksammades och han åkte till Stockholm för konststudier.
 I Finland blev han den Gustavianska tidens mest betydande porträttmålare. Där utförde han även stilleben och landskapsmålningar.

Skellefteå museum  är ett kulturhistoriskt länsdelsmuseum och ligger på Nordanå. Museet har ansvar för den museala verksamheten och kulturmiljövården i Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner. Skellefteå museum driver även lanthandeln med café som finns på området. skellefteamuseum.se

Västerbottensteatern

Alldeles i närheten av Nordanåparken ligger Västerbottensteatern som är en länsteater. Sedan 1987 har dom bjudit på sommarteater för hela familjen, ofta är den vackra miljön på Nordanå spelplatsen för dessa uppskattade föreställningar. vasterbottensteatern.se

Historia

Ute på området ligger Nordanågårdens värdshus, byggd 1869 som bostad till sågverksförvaltare JTB Sidén. I anslutning till värdshuset ligger en uthuslänga, från början fanns här bolagsboden till Skellefteå Ångsågs Aktiebolag i Clemensnäs. I dag finns där en mysig lanthandel med butik och kaffeservering. Majorsbostället Nyborg är en vacker kulturhistorisk byggnad från 1764, den uppfördes på sin nuvarande plats som militärbostad. Intill Nyborg ligger Kågegården, en välbevarad parstuga från 1700-talets senare del, byggnaden flyttades 1928 från Kåge till Nordanå.

Huvudbyggnaden på Nordanå är ett läroverk från 1916. Det är en stilig byggnad i svensk herrgårdsstil. Idag innehåller den reception, butik och café, Skellefteå museum med sina utställningar, tre konsthallar, arkiv och Nordanåteatern. I butiken kan man köpa produkter till både stora och små. Böcker med skellefteanknytning samsas med lokal design, slöjd och konsthantverk.

Bonnstan

På Nordanå börjar även ett vackert promenad- och strövområde som följer Skellefteälven och går förbi flera historiska platser. Här ligger exempelvis Bonnstan, som är Skellefteås kyrkstad, med sina 116 hus och anor från 1600-talet. Kyrkan vi ser idag är en klassisk korskyrka som stod klar 1800, det är en av Sveriges största landskyrkor. Fortsätter man en bit till kommer man fram till Lejonströmsbron som går över Skellefteälven och är Sveriges äldsta träbro.

bonnstan.se


 

Biljettförsäljning i Nordanå reception

Nyhet 2017-08-23 Hos oss i receptionen kan du köpa biljetter till ett flertal olika evenemang och föreställningar - teater, dans, musik och guidade turer bl.a.

Caféet och Caféscenen

Nyhet 2015-04-25 Ett café som passar både stora och små. Mycket utrymme och högt i tak. Ta del av föreställningar och föreläsningar i det mindre formatet.

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden

Informationen granskades: 2017-03-05