Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Biltvättartider. Du fultvättar väl inte?

Publicerad 2017-04-19

22-23 april är det dags för Biltvättarhelgen igen och vi utmanar därför alla bilägare i Skellefteå kommun. Vad hinner DU göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta en bild eller gör en kortfilm. Dela den och tagga med #biltvättartid och #skellefteåkommun

Stora biltvättarhelgen 22-23 april

Nu är det snart dags för Biltvättarhelgen igen och vi utmanar därför alla bilägare i Skellefteå kommun! Vad hinner DU göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta en bild eller gör en kortfilm. Dela den och tagga med #biltvättartid samt "skellefteåkommun

Varför ska man inte fultvätta?

Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö. Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att uppmärksamma det lite extra arrangerar Svenskt Vatten Stora biltvättarhelgen i april varje år.

Fultvätt = tvätt på garageuppfart eller gata där orenat vatten rinner, via dag-vattenbrunn, direkt ut i naturen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav. Gör vattnet och miljön en tjänst och tvätta bilen på en biltvätt istället!

Så här tvättar du bilen

  • Tvätta din bil på en biltvätt, aldrig på en asfalterad yta som gatan eller en garageuppfart.
  • Tvätta din bil i en modern biltvätt och allra helst i en miljömärkt! Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten.
  • Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. Då är risken stor att det smutsiga tvättvattnet rinner orenat rakt ut i vattendrag, sjöar och hav via dagvattenbrunnen.

De flesta ställen där du tankar har en biltvätt och vi rekommenderar att du tvättar din bil när du tankar eller gör andra ärenden.

Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet och markmiljön kan ofta binda eller bryta ner de föroreningar som spolas av från bilen. 

#biltvättartid

Välj biltvätten istället (extern länk öppnas i nytt fönster)

 www.skelleftea.se/tvättabilen