Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Fastighetsnära insamling på Älvsbacka

Publicerad 2017-05-08

Ett erbjudande om att delta i ett projekt för fastighetsnära insamling av förpackningar, tidningar, batterier, glödlampor och smått elavfall har i dagarna skickats ut till alla fastighetsägare av flerbostadshus på Älvsbacka.

Fastighetsnära insamling på Älvsbacka

I oktober tog tekniska nämnden beslut om ett projekt på Älvsbacka med fastighetsnära insamling. Nu har en entreprenör upphandlats och möjligheten att delta har under förra veckan skickats ut till ca 50 fastighetsägare.

Insamling av förpackningar, tidningar, batterier, glödlampor och smått elavfall

Det ettåriga projektet med möjlighet till ett års förlängning handlar om att ta fram och prova vilka lösningar för insamling av förpackningar, tidningar, batterier, glödlampor och smått elavfall som är möjliga och fungerar bra för flerbostadshus. Genom att fler ges möjlighet att lämna sitt avfall nära sin bostad samt inspireras att sortera rätt finns stora möjligheter att klättra i avfallstrappan.

Fastighetsägarna har fått ett erbjudande 

Nu har fastighetsägarna av flerbostadshus fått ett brev med inbjudan att delta i projektet. Det handlar om cirka 50 fastighetsägare och skulle alla svara ja berör det cirka 900 hyresgäster. Nästa steg blir en direktkontakt där fastighetsägarna får mer information och kan ta beslutet om att delta eller inte.

– Vi har i de senaste plockanalyserna haft alldeles för hög procent av felsorterade förpackningar och tidningar säger Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef på avfallsenheten Skellefteå kommun. För många som bor i flerbostadshus finns sämre möjligheter att sortera ut på ett enkelt och nära sätt. Därför vill vi se över och testa andra sätt att göra det på fortsätter hon.

Entreprenör Suez ska genomföra insamlingen

En upphandling har genomförts av entreprenör och den som antogs var SUEZ, ett av landets ledande företag inom återvinning och avfallshantering.
– Vi ser fram emot samarbetet säger Staffan Lundström, produktionschef på SUEZ. Vi arbetar mot samma mål, att återvinna och se till att det som slängs hanteras som de resurser de är.


Projektplanen i korthet

I augusti är det planerat att informera hyresgäster via direktutskick och informationsmöten. Sortering vid fastighet är planerad att starta i slutet av augusti.