Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Ännu en milstolpe på resan mot framtiden

Kristina Sundin Jonsson

Publicerad 2017-10-09

Idag, måndag, har det första spadtaget tagits på Strömsör. Det är en av många viktiga milstolpar i Skellefteås spännande färd mot framtiden. Tillsammans med Skebos utfästelse om tusen nya lägenheter, gemensamt med tre andra aktörer, och kommunens kampanjhälsning till Northvolt bidrar spadtaget till känslan av att resan går allt fortare. Ungefär som med digitaliseringen. Vi välkomnar beskedet om en ny digitaliseringsmyndighet.

Det första spadtaget för Skellefteås nya stadsdel Strömsör markerar inledningen av ännu ett stort projekt i Skellefteå. Skebo bygger 118 hyresrättslägenheter. Dessutom bygger Skellefteå Industrihus kontorshus och parkeringshus och Riksbyggen bygger cirka 100 bostadsrätter. Inflyttningen är beräknad till hösten 2019. Då har centrala Skellefteå fått en tydligare stadskaraktär och en mer attraktiv exteriör på norra älvsstranden.

Vid det laget är vi förhoppningsvis redan sysselsatta med nästa stora satsning. Före helgen meddelade Skebo tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks att de är beredda att bygga ytterligare tusen nya lägenheter i Skellefteå om Northvolt placerar sin batterifabrik här. En sådan etablering skapar förstås ett stort behov av bostäder och vi behöver många initiativ för att säkra bostadsförsörjningen.

Värdefullt samarbete

Denna nya konstellation av bostadsbyggare är ännu ett exempel på hur olika aktörer i Skellefteå snabbt kan teama ihop sig när det gäller. Vi är duktiga på att dra åt samma håll i Skellefteå.

Inte bara i Skellefteå, förresten. Den annonskampanj som vi nyligen har genomfört i stora nationella tidningar vittnar om en bred uppslutning i norra Sverige för en Northvolt-etablering i Skellefteå. I välkomnande ordalag beskriver Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft varför vi är ett hållbart val. Vid vår sida har vi en rad andra regionala aktörer – kommuner, universitet, regionförbund och landsting som visar att de stödjer oss. Inte bara i ord utan också i handling.

Goda grannar är ovärderliga!

Skellefteå påverkade inrättande av myndighet

När vi ändå blickar in i framtiden så är ämnet digitalisering självklart. Nästa år inrättar regeringen en ny myndighet som ska samordna och stödja digitaliseringen i offentlig sektor. Den ska samla ett antal uppgifter som idag ligger utspridda på olika myndigheter, men den får också nya uppgifter. Bland annat kommer E-legitimationsnämndens uppgifter att föras över till myndigheten och nämnden avvecklas.

Detta är ett glädjande besked. Det är nödvändigt att något görs om inte Sverige ska fortsätta att halka efter grannländerna när det gäller digitaliseringen av offentlig sektor. Tidigare var beskedet att digitaliseringen skulle ingå i en befintlig myndighet. Skellefteå kommun och flera aktörer i regionen agerade för att det skulle vara en särskild myndighet. Det är nu positivt att man tar ett samlat grepp och förhoppningsvis kan den nya myndigheten skapa ett bredare perspektiv på dessa frågor.

Vi kommer att följa utvecklingen på nära håll.

Kristina Sundin Jonsson
Kommunchef