Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Gymnasielever arbetar inför SM-veckan

Här blir eleverna från Balderskolan intervjuade om sittt arbete med SM-veckan.

Publicerad 2017-11-23

Elever från barn-och fritid, hotell och turismprogrammet samt fordonsprogrammet arbetar för fullt inför SM-veckan.

– Det är en fantastisk möjlighet att få delta och lära av SM-veckan, inte bara under själva genomförande, utan från start med ett eget uppdrag, planering, genomförande och uppföljning, säger projektledare Sinnika Sjunnesson, Skellefteå kommun.

Det är Maria Rautio, evenemangsansvarig på Visit Skellefteå och Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan som driver arbetet tillsammans med gymnasieskolorna. Första uppdraget genomfördes i våras då hotell-och turismprogrammet genomförde en kundundersökning.

– Eleverna fick själva planera frågor och målgrupper, vi agerar beställare och när vi var nöjda med upplägget så fick eleverna genomföra intervjuer, sammanställa och skicka materialet till oss, säger Maria Rautio.  Utifrån materialet har vi kunnat dra vissa slutsatser, bl.a. vilken mat som efterfrågas och vad som är viktigt för barnfamiljer, säger Maria Rautio.

Ett annat exempel är Motorstadion i Klutmark som behöver ett antal ton grus för sin rallybana i skogen.
– Vi ordnade grus och sedan fick elever köra gruset till Klutmark, oerhört värdefullt för oss och samtidigt ett ypperligt tillfälle att öva i skarpt läge”, säger Sinnika.

Nu planeras det för fullt för ett antal aktiviteter på Barnlandet där barn-och fritid och hotell-och turisms elever ska ha ansvar för vissa stationer.
– Vi ger dem förutsättningar, men sedan behöver de själv se till att det blir aktivitet, bemanning och göra en budget, säger Maria Rautio. Därefter får de pitcha idén för mig och Sinnika, så ger vi feedback utifrån våra visioner med arrangemanget. Vi behandlar dem inte annorlunda än andra arrangörer under SM-veckan, fortsätter Maria Rautio.

Alla elever på de olika programmen har fått en introduktion av Sinnika och Maria där de beskrivit SM-veckan och vad som kommer att hända.
– Vi upplever att många, oavsett ålder blir överaskade hur stort SM-veckan är och hur många tävlingar det faktiskt handlar om, säger Maria Rautio. Att det är 27 stycken SM-tävlingar under en vecka är väldigt mycket och det kommer att vara väldigt mycket folk i rörelse, berättar Maria Rautio.

– Vi arbetar hela tiden med underifrånperspektiv, idéerna och engagemanget ska komma från personerna som är med och vill bidra, säger Sinnika Sjunnesson. Vi har samma idé som hela idrottsrörelsen bygger på, det ideella engagemanget och engagemanget är helt fantastiskt inför SM-veckan, avslutar Sinnika Sjunnesson. 

Gymnasieprogram från Balderskolan och Anderstorpskolan som deltar under SM-veckan:
Fordonsprogrammet, lärare, Henrik Bergström, 17 elever
Barn-och fritid: lärare, Camilla Hunesjö - 68 elever
Hotell-och turism, lärare, Gloria Perger – 10 elever
Estetiska programmet, Veronika Parneryd och Birgitta Ågren – cirka 100 elever
Restaurangprogrammet och estetprogrammet ska också arbeta under SM-veckan