Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Skellefteå värd för Dansbiennalen 2018

Workshop under Dans i skolan-biennal. Foto:Hans-Olof Utsi

Publicerad 2018-05-01

Den 7 maj är det dags för invigning av en dansfest av större format på Nordanå Kulturcentrum. Dansande barn, ungdomar och professionella danskonstnärer manifesterar dansens självklara plats på skolschemat och hyllar Skellefteå kommuns 40-årsjubileum med Dans i skolan. Skellefteå var nämligen först i Sverige med obligatorisk dansundervisning i skolan under professionell ledning.

Dans i skolan-biennalen är en nationell mötesplats för barn och ungdomar, lärare, rektorer, danslärare, danskonstnärer, kulturskapare, forskare, beslutsfattare och näringslivet - för inspiration, kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande. Nu landar den i Skellefteå 7 maj och reser vidare till Piteå 8 maj, där det också kommer att hållas en nordisk forskningskonferens inom området den 9 maj.

Balett för pojkar

Kommunalrådet Lorents Burman inviger danbiennalen på Nordanå den 7 maj klockan 10.30 och dit är allmänheten välkommen. Under dagen hålls en rad seminarier och workshops för de anmälda deltagarna, alltifrån hiphop till menuett. Pojkar i Skellefteå får chansen att dansa och inspireras av ett riktigt dansproffs. Olof Westring, före detta premiärdansör vid Kungliga Baletten ska locka fram balett hos pojkarna. Kroppsmedvetenhet, uttryck och dansglädje står i fokus.

Dansen som värdegrund

Biennalen arrangeras av Institutet Dans i skolan i samarbete med Luleå tekniska universitet, Piteå kommun och Skellefteå kommun med stöd av Statens kulturråd och Sparbanken Nord. Med årets biennal vill man också fokusera på och utveckla arbetet med Dans och integration i skola och högskola. Det handlar om dans, kropp och samtyckeskultur. Det har visat sig att efter MeToo-uppropen har skolor hört av sig för att få hjälp att arbeta med värdegrund och samtyckeskultur med utgångspunkt i dansen.

Varför dans i skolan?

Dansen är en av de äldsta formerna för kommunikation mellan människor. I dansen får barn och ungdomar möjlighet att använda sin kreativitet. De får också ökad kroppskännedom och dansen stärker motoriken. Genom dansen kan eleverna möta andra kulturer. Dessutom kan dans användas som verktyg i annat lärande exempelvis historia och matematik.

Vad är en biennal?

Ordet biennal kommer från latinets biennalis, som betyder tvåårig, och är en utställning eller annat arrangemang som återkommer vartannat år. (Källa: Wikipedia)

Läs mer om Dans i skolan här (öppnas i nytt fönster)

Ta del av programmet här (öppnas i nytt fönster)


 

För mer information:
Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för Dans i skolan, , professor i danspedagogik vid LTU, 070-586 15 15.