Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Kundtjänst, socialkontoret

Telefon: 0910 - 73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00, vardag före röd dag 07.00-16.00

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Ensamkommande barn

Skellefteå är en av de kommuner som tar emot flyktingbarn som kommer till Sverige utan legal vårdnadshavare.

På asylboendet Origo, Falmarksgårdens asylhem och Älvslunda ungdomsboende tar vi emot barn i åldern 14-17 år som söker asyl. På boendena Ankaret, Norrskenet och Tellus tar vi emot barn som har permanent uppehållstillstånd och alltså får stanna i landet.

När barnen fyllt 18 år och räknas som vuxna har vi verksamheten 18+ som kan fortsätta ge stöd till de unga vuxna som har behov av det. 

Hur många barn tar kommunen emot?

Vi har avtal om att ta emot upp till 27 asylsökande barn och 100 platser för barn som fått permanent uppehållstillstånd.

Vem tar beslut om barnen?

Det är en socialsekreterare utreder och fattar beslut som rör barnen utifrån socialtjänstlagen. Migrationsverket är i sin tur ansvariga för att utreda om barnen har skäl att få stanna i landet. Det är även Migrationsverket som betalar alla kostnader för de ensamkommande barnen. 

Verksamheten är placerad under socialnämnden och ingår i Individ- och familjeomsorgens barn- och ungdomsenhet. 

Vi hoppas att vi ska lyckas så pass bra med vårt arbete att barnen väljer att bo kvar i Skellefteå kommun efter att de fyllt 18 år.

Ansvarig nämnd: Socialnämnden

Informationen granskades: 2015-09-08