Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Folköl - servering och försäljning

Folköl (öl klass II) är en maltdryck som har en alkoholhalt på mellan 2,25 och 3,5 volymprocent. För att få sälja folköl i butik eller servera folköl vid en tillställning ska du anmäla detta till kommunen. Dessutom måste din verksamhet uppfylla vissa villkor.

Anmälningsplikt

Du som bedriver detaljhandel med eller servering av folköl är skyldig att anmäla detta till kommunen. Anmälan ska göras innan verksamheten påbörjas. Du är även skyldig att ha ett egenkontrollprogram för ölförsäljning. Anmälningsplikten gäller inte i de fall där serveringstillstånd finns.

Anmälan om tobak- och folkölsförsäljning (pdf, nytt fönster)

Villkor för detaljhandel med folköl

För att få sälja folköl krävs att din butik är registrerad för livsmedelshantering hos kommunen. Du ska stadigvarande erbjuda ett brett sortiment av matvaror i butiken. Kunden ska kunna köpa frukost, lunch och middag, dvs mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt samt frysta eller konserverade produkter. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Endast vanligt kiosksortiment, som glass, godis, chips, kaffe, te och kakor, är inte tillräckligt.

Villkor för servering av folköl

För att få servera folköl krävs att din verksamhet är registrerad för livsmedelshantering av kommunen. Dessutom ska du servera mat under den tid folköl serveras. Minimikravet på mat vid servering av folköl är pizza, varma smörgåsar, varm korv, hamburgare eller kebab. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker, till exempel lättöl, läsk och vatten, på serveringsstället. Servering av folköl ska ske med återhållsamhet och får inte föranleda några olägenheter i fråga om ordning och nykterhet.

Gemensamma bestämmelser för detaljhandel och servering av folköl:

  • Egenkontrollprogram ska finnas i butiken / restaurangen.
  • 18-årsgräns: Den som säljer folköl ansvarar för att den som köper eller serveras ölen har fyllt 18 år.
  • Berusade personer: Folköl får inte säljas till eller serveras någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
  • Langning: Folköl får inte lämnas ut om det finns särskild anledning att tro att varan kommer att ges till någon under 18 år.
  • Kontrollköp: Sedan maj 2014 får kommunen göra kontrollköp av folköl. Det kommer att användas löpande i den vanliga tillsynen. Vid ett kontrollköp kontrolleras att folkölen inte erbjuds till försäljning för dem under 18 år.

Egenkontroll

Du som bedriver detaljhandel med eller servering av folköl ska utöva egen kontroll över försäljningen. Läs mer om vad egenkontroll av folkölsförsäljning innebär.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Informationen granskades: 2016-09-12