Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Kemiska produkter i handeln kontrolleras under hösten

Publicerad 2017-10-06

Miljöinspektörerna på Skellefteå kommun kommer under oktober till december att kontrollera om de kemiska produkter som säljs i handeln är godkända enligt de nya EU-reglerna.

Efter den 1 juni 2017 måste kemiska produkter i handeln vara klassificerade, förpackade och märkta enligt reglerna i EU:s CLP-förordning. Produkter med märkning enligt äldre regler får därefter inte finnas till försäljning. CLP-märkningen känner man lätt igen på de nya symbolerna (faropiktogrammen), som har vit bakgrund med röd ram.

Hela distributionskedjan, det vill säga tillverkare, importörer, distributörer och återförsäljare, ansvarar för att produkterna är rätt märkta enligt CLP-förordningen och att märkningen är på svenska. Det finns även förpackningsregler i förordningen som är viktiga att känna till för butikerna, till exempel när en förpackning ska vara försedd med barnskyddande förslutning eller kännbar varningsmärkning.

Tillsynen är en del av ett nationellt projekt som Kemikalieinspektionen håller i. Skellefteå kommun deltar tillsammans med ungefär 150 andra kommuner.

Under inspektionerna kommer vi i första hand att kontrollera:

  • Att alla kemiska produkter som kräver faromärkning är märkta enligt CLP-förordningen.
  • Att faromärkningen är på svenska.
  • På vissa ställen kontrolleras också att barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning finns på de produkter där det krävs.

Kemikalieinspektionens broschyr om kemiska produkter i butiker