Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Kundtjänst, socialkontoret

Telefon:0910 - 73 50 00

Fax 0910 - 73 56 46

Telefontider Vardagar 07.00-17.00, vardag före röd dag 07.00-16.00

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Försörjningsstöd

Alla kan under kortare eller längre perioder i livet hamna i ekonomiska svårigheter. Om din inkomst inte räcker för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Stödet är utformat för att täcka ett hushålls mest grundläggande behov.

Försörjningsstöd hette tidigare socialbidrag. Försörjningsstöd är den sista utvägen när alla andra alternativ är uttömda.

Ansök om försörjningsstöd här

Vem kan söka försörjningsstöd?

Innan du ansöker om försörjningsstöd ska du ha ansökt om andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, till exempel bostadsbidrag, underhållsstöd eller a-kassa. Om du har pengar på banken eller andra ekonomiska tillgångar måste du använda dessa till din försörjning innan du kan få försörjningsstöd.

Du som är arbetslös måste vara inskriven hos arbetsförmedlingen för att ha rätt till försörjningsstöd. Är du sjuk måste du ha ett läkarintyg.

Det finns en gräns för hur mycket inkomster du eller ditt hushåll får ha för att ha rätt till stöd. Socialtjänsten gör alltid en bedömning utifrån din situation och dina behov.

Du kan gå in på Socialstyrelsens webbsida och göra en enkel beräkning för att få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån på försörjningsstöd.

Gör en provberäkning

Beräkningen bygger dels på riksnormen för försörjningsstöd, dels på de uppgifter som du själv matar in. I riksnormen ligger kostnader som är någorlunda lika för alla. Till exempel ingår kostnader för mat, kläder och hygien. Kostnader för boende och en del andra behov där variationen kan vara stor, ligger utanför riksnormen.

Här finns den aktuella riksnormen

EU-medborgare i behov av ekonomiskt bistånd

För dig som är EU-medborgare och vistas i Skellefteå kommun gäller särskilda regler om du vill ansöka om försörjningsstöd.

Läs mer här om regler för EU-medborgare i behov av ekonomiskt bistånd

Ansvarig nämnd: Socialnämnden

Informationen granskades: 2017-10-16