Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Kundtjänst, socialkontoret

Telefon:0910 - 73 50 00

Fax 0910 - 73 56 46

Telefontider Vardagar 07.00-17.00, vardag före röd dag 07.00-16.00

Öppettider Visa öppettider

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Om försörjningsstöd

Alla kan under kortare eller längre perioder i livet hamna i ekonomiska svårigheter. Om din inkomst inte räcker för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Stödet är utformat för att täcka ett hushålls mest grundläggande behov. Försörjningsstöd hette tidigare socialbidrag. Försörjningsstöd är den sista utvägen när alla andra alternativ är uttömda.

Förutsättningar för försörjningsstöd

Om du bor och vistas i Skellefteå kommun och inte kan försörja dig på annat sätt kan du beviljas försörjningsstöd. På annat sätt kan vara genom andra bidrag och ersättningar som du kan ha rätt till, till exempel bostadsbidrag, underhållsstöd eller a-kassa.

Om du är sambo, gift eller registrerad partner måste ni i första hand hjälpa varandra ekonomiskt.

Om du har pengar på banken eller andra ekonomiska tillgångar måste du använda dessa till din försörjning innan du kan få försörjningsstöd.

Du som är arbetslös måste vara inskriven hos arbetsförmedlingen för att ha rätt till försörjningsstöd. Är du sjuk måste du ha ett aktuellt läkarintyg.

Det finns en gräns för hur mycket inkomster du eller ditt hushåll får ha för att ha rätt till stöd. Handläggaren gör alltid en bedömning utifrån din situation och dina behov.

Det finns även möjlighet att söka fondmedel.

Hur mycket pengar kan du få?

Aktuellt Enligt Socialtjänstlagen har alla rätt att leva på en skälig levnadsnivå. Vad som är skälig levnadsnivå bedöms med hjälp av den så kallade riksnormen.

Sök försörjningsstöd

Aktuellt Du kan söka försörjningsstöd digitalt som en e-ansökan eller genom att fylla i en blankett som du skickar in till oss. Läs igenom informationen på den...

Lagar och särskilda regler

Aktuellt Socialtjänstlagen är den lag som styr reglerna kring försörjningsstöd. Förutom socialtjänstlagen finns det andra särskilda regler kring försörjningsst...

Ansvarig nämnd: Socialnämnden

Informationen granskades: 2018-05-22