Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Kundtjänst, socialkontoret

Telefon:0910 - 73 50 00

Fax 0910 - 73 56 46

Telefontider Vardagar 07.00-17.00, vardag före röd dag 07.00-16.00

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Faderskap/föräldraskap

Soffa-INGCHYSS0402.jpg

När barn föds utanför äktenskapet ska faderskapet eller föräldraskapet fastställas genom bekräftelse. Det kan göras under graviditeten eller efter barnets ankomst och sker genom ett besök på socialkontoret.

Om mamman inte är gift när hon föder sitt barn ska faderskapet fastställas.

När två kvinnor får barn genom assisterad befruktning på sjukhus i Sverige upprättas i stället en bekräftelse av föräldraskap.

Skatteverket meddelar familjerätten om det nyfödda barnet. Ett brev skickas till mamman med information och en uppmaning att ta kontakt med familjerätten för att beställa tid.

Föräldrar kan också kontakta familjerätten innan barnet är fött för att bekräfta faderskap eller föräldraskapet.
Detta fastställs genom en skriftlig bekräftelse. Vid samma tillfälle kan föräldrar som är överens om gemensam vårdnad om barnet anmäla detta.  Anmälan om gemensam vårdnad kan även göras vid ett senare tillfälle direkt till Skatteverket.

Vid minsta osäkerhet om faderskapet ska en DNA-analys göras. Ett munskrap tas då på mamman, barnet och mannen. Proven skickas till Rättsmedicinalverket i Linköping för analys.

Ansvarig nämnd: Socialnämnden

Informationen granskades: 2018-05-07