Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Trafiksäkerhetstips - Hastighet

Det är farten som dödar i trafiken! Ju högre hastighet desto fler och allvarligare olyckor. Sänkt hastighet ger större marginal om något skulle inträffa. Ju lägre hastighet desto större chans att du hinner reagera, uppfatta situationen och göra något åt den.

Det kan vara lika farligt att köra för fort som att falla utför ett stup eller från ett högt hus. Men vi uppfattar inte automatiskt hastigheten som farlig när vi åker bil. Det beror på att människohjärnan fortfarande reagerar som om vi levde på stenåldern. Våra gener har inte hunnit anpassa sig till utvecklingen. Därför inser vi direkt faran med att falla från en höjd, men inte hur farligt det skulle vara att krocka i 90 km/tim.
 
Hastigheten i kollisionsögonblicket är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Hög hastighet bidrar också till att olyckor överhuvudtaget inträffar. Om alla höll hastighetsgränserna skulle 100-150 liv sparas varje år. En lägre medelhastighet för även med sig andra fördelar, som minskad bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp.

Bara du själv kan avgöra vad som vid varje tillfälle är rätt hastighet. Den kan du inte läsa dig till på vägskyltarna. De anger bara den absoluta maxhastigheten. Du måste hela tiden anpassa hastigheten efter de förhållanden som råder just här och nu. Genom att sänka farten kan du och alla vi andra hjälpas åt med att minska antalet olyckor i trafiken. Kan det finnas ett enklare sätt att rädda liv?

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Informationen granskades: 2016-09-07