Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Station 44 - Skelleftehamn

Skelleftehamn brandstation
Brandstation på Rönnskär

I Skellefteå finns det tio räddningsstyrkor fördelade i kommunen. De behövs för att kunna genomföra räddningsinsatser då det inträffar olyckor. Här kan du läsa mer om räddningsstyrkan i Skelleftehamn.

 

 

 

Insatsområde
Skelleftehamns insatsområde inkluderar förutom Skelleftehamn tätort även Ursviken, Örviken och Rönnskär. Brandstationen är belägen på Rönnskärs industriområde. Det finns drygt 6000 invånare i insatsområdet och i riskbilden ingår till exempel tätorterna, kusten, Rönnskärsverken och flera tyngre industrier. Antalet insatser i genomsnitt per år uppgår till nära 30 stycken.

Resurser
I Skelleftehamn finns en räddningsstyrka med en styrkeledare och fyra brandmän som har beredskap dygnet runt, året om. Insatspersonalen är anställd på deltid och har vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare, men man måste inställa sig på brandstationen inom fem minuter när man larmats. I fordonsparken finns två släckbilar och en redskapsbil.

Rönnskärsverken, Air Liquide och oljehamnen är tre av de fem Sevesoanläggningar som finns i Skellefteå. Därför har räddningsstyrkan på Station 44 särskild kompetens för att klara av kemikalieolyckor, både vad gäller utrustning och kunnande.

Snabba fakta om Skelleftehamns räddningsstyrka

Invånarantal i insatsområde: Drygt 6000 personer
Genomsnittligt antal räddningsinsatser per år: 28
Anspänningstid: 5 minuter
Beredskapsstyrka: 1+4
Totalt antal deltidsbrandmän: 20
Fordon: Två släckbilar och en redskapsbil.
Specialkompetens: Kemikalieolycka

Kårchef

Tommy Boström

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden

Informationen granskades: 2017-01-12