Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Station 47 - Jörn

Jörns brandstation
Brandstation i Jörn

I Skellefteå finns det tio räddningsstyrkor fördelade i kommunen. De behövs för att kunna genomföra räddningsinsatser då det inträffar olyckor. Här kan du läsa mer om räddningsstyrkan i Jörn.

 

 

 

Insatsområde
Jörns insatsområde sträcker sig från Kusfors i söder till länsgränsen i norr och från Lillträsk i väster till Stavaträsk i öster. Det finns drygt 1300 invånare i insatsområdet och i riskbilden ingår till exempel järnvägen, landsvägar, industrier, skola, vårdanläggning, butiker och övrig bebyggelse. Antalet insatser i genomsnitt per år är cirka 70 stycken och 80% av dessa är så kallade IVPA-larm.

Resurser
I Jörn finns en räddningsstyrka med en styrkeledare och två brandmän som har beredskap dygnet runt, året om. Insatspersonalen är anställd på deltid och har vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare, men man måste inställa sig på brandstationen inom fem minuter när man larmats. I fordonsparken finns en släckbil och en bil för IVPA-uppdrag.

Jörn är den enda räddningsstyrkan i Skellefteå som genomför IVPA - I Väntan På Ambulans. Det innebär att man förutom att rycka ut vid olyckor även larmas vid akuta sjukdomsfall och hjälper de drabbade under tiden ambulans skyndar sig till platsen.

Snabba fakta om Jörns räddningsstyrka

Invånarantal i insatsområde: 1350 personer
Genomsnittligt antal räddningsinsatser per år: 12
Anspänningstid: 5 minuter
Beredskapsstyrka: 1+2
Totalt antal deltidsbrandmän: 13
Fordon: Släckbil, sexhjuling och IVPA-bil.
Specialkompetens: IVPA (57 IVPA-uppdrag per år i genomsnitt)

Kårchef

Kristine Lundqvist

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden

Informationen granskades: 2017-01-12