Romansbedrägerier

Lurad i dubbel bemärkelse, både på kärlek och pengar. Och för den som drabbas är det förenat med stor skuld och skam.
”Hur kan jag berätta, söka stöd hos någon, när jag har skickat pengar till en person som jag aldrig har träffat? Och hur ska jag berätta för mina anhöriga? Vad ska andra tänka och säga om mig?”

Det här är viktigt att prata om. Bedragarna är otroligt skickliga och vet precis hur dom ska gå tillväga för att få någon på kroken. Men ingen som har blivit utsatt för ett brott ska behöva känns skuld eller skam. Vi måste våga prata om det, våga fråga, våga be om hjälp om vi drabbas och polisanmäla. Tillsammans kan vi lyfta fram det i ljuset.

Här nedan får du några länkar både för att få veta mer och se vilket stöd som finns att få.

Bedragarna är skickliga men det finns knep för att genomskåda dem.

  1. Grundregel nummer ett är att vara källkritisk. Verkar det för bra för att vara sant så är det sannolikt det. Var kritisk när du får oväntade vänförfrågningar eller direktmeddelanden från okända personer.
  2. Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, som statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
  3. Bilderna som visas upp är ofta stulna från andras sociala medier, och det är inte ovanligt att de återanvänds för flera olika identiteter. Gör därför en bildsökning via t.ex. Google. 
    Så här gör du: Spara bilden på datorn, gå in på Google image search och släpp den sparade bilden i sökfältet. Länk till annan webbplats. Du får då upp länkar till webbplatser där bilden har använts.
  4. Ett plötsligt behov av pengar är en stark varningssignal för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök. Skicka aldrig pengar till personer du aldrig träffat.
  5. Skaffa en objektiv bild av situationen. Rådslå med nära och kära. De vill dig väl. Bolla de ovanliga förklaringarna till att personen vill ha pengar.
  6. Efter att relationen med en bedragare avslutats händer det att bedrägeriet fortgår i andra former. Exempelvis genom att den drabbade blir kontaktad av någon som vill hjälpa till att få tillbaka pengarna mot en avgift.
  7. Om du redan hunnit skicka pengar – ta omedelbart kontakt med din bank och se om det går att stoppa transaktionen. Gör därefter en polisanmälan.

Anmäl ett romansbedrägeri till Polisen- ring 114 14 eller besök polisstationen på din ort.

Brottsofferjouren i Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell, politiskt obunden organisation som ställer upp för brottsutsatta. Föreningen har utbildade stödjare och har stöttat flera personer som utsatts för romansbedrägerier.

Kontakta Stödföreningen Stoppa romansbedrägerier Länk till annan webbplats.

Kommunal budget- och skuldrådgivning

Senast uppdaterad: