Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Båtliv

Copy-Båtar vid Skellefteälvens strandkant-PeterLilja.jpg

Skellefteå kommun erbjuder en lång kuststräcka och flera älvar som ger goda möjligheter till ett aktivt båtliv.


Många spännande platser att besöka

Skellefteå är en stor kommun med en lång kust mot Bottenviken. Ett flertal älvar rinner genom kommunen, vilket gör att det finns många naturliga hamnar längs kusten. Det finns fler öar än de flesta ortsbor känner till, allt från karga skär till skogsbevuxna och bebodda öar.

Båtklubbar

Båtklubbar med en bred och livskraftig verksamhet finns på flera platser runtom i kommunen. Föreningarna har egna anläggningar med klubbhus, bryggor, båtplatser, gästplatser och annan service som exempelvis caféer, färskvatten och elström. De erbjuder också kurser och kan förmedla kunskaper om intressanta besöksmål inom räckhåll.

Sunt förnuft

För att vara en del av båtlivet kommer man långt med en enkel båt och sunt förnuft. Men ju mer kunskap man skaffar, desto roligare blir det. Ta därför kontakt med en båtklubb och du får lära dig mer om båtar, sjövett, säkerhet, utflyktsmål, segling och allt annat som är bra att veta när man ger sig ut till sjöss.

 

 • Bjuröklubb - sjöfart, jakt, fiske och natur

  Angränsande mot hav i tre vädersträck erbjuder Västerbottens östligaste fastland såväl vackra vyer som speciell natur och intressant historia. Få platser längs Norrlandskusten har så många lämningar efter fiske och säljakt som Bjuröklubb. Dateringar visar att de är från omkring 500-talet fram till 1800-talet. De fiskestugor och kapell man passerar på väg ut till Bjuröklubbs spets, Klubben, är från senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. På 1800-talet blev också Bjuröklubb lots- och fyrplats. Lotsplatsen drevs 1821-1967, fyren byggdes 1859 med bostad för fyrmästaren. 1976 bildades Bjuröklubbs naturreservat.

  Läs mer om Bjuröklubb - sjöfart, jakt, fiske och natur

 • Blackhamn: fiskeläge och labyrint

  Namnet Blacke betyder något som är kalt och slätt och beskriver hur det såg ut på platsen då den började användas. En gång låg här ett stort fiskeläge som hade både kapell och egen marknad, men idag är Blackhamn en fridfull sommarstugeidyll.

  Läs mer om Blackhamn: fiskeläge och labyrint

 • Bränningar och skär

  Längs Skellefteås kuststräcka finns nästan 200 namngivna öar och ett stort antal grynnor och skär. De kan vara de ogästvänligaste platser vid hårt väder och de mest underbara platser att besöka vid bra väder. Och gränsen däremellan är oftast hårfin.

  Läs mer om Bränningar och skär

 • Burehällorna –naturvårdsområde för sol och bad

  Högsommarvärmen på land har sedan länge fått tröjan att klibba mot ryggen och glassen i handen smälte snabbare än vad munnen förmådde att svälja. Det är med lättnad vi nu äntrar båten och för färd genom havets svalka mot Burehällorna.

  Läs mer om Burehällorna –naturvårdsområde för sol och bad

 • Båtliv

  Skellefteå kommun erbjuder en lång kuststräcka och flera älvar som ger goda möjligheter till ett aktivt båtliv.

  Läs mer om Båtliv

 • Farleder, sjökort

  Utanför kusten och in till kommunens hamnar går det yrkesfarleder som är uppmärkta med skyltar och utmärkta i sjökort. Yrkesfarlederna används av den kommersiella trafiken när de ska besöka områdets hamnar, exempelvis hamnarna i Kåge och Skelleftehamn. Dessutom finns det en mängd skyltade ”leder” och så kallade enslinjer uppsatta av andra och som saknas på sjökort.

  Läs mer om Farleder, sjökort

 • Fiskelägen

  Fiske, jakt och insamlande har varit människans viktigaste näringar. Under alla tider har man sökt sig till de bästa fångst- och fiskeplatserna. I takt med att befolkningen växte ökade behovet av torkad och insaltad fisk. Strömmingsfisket var viktigt. Varje försommar reste drängar och pigor från kustbyarna ut till fiskeplatserna och de stugor som uppförts på fiskelägena i närheten. På hösten återvände de med insaltad strömming och surströmming som packats i tunnor och kaggar.

  Läs mer om Fiskelägen

 • Furuögrund

  Sågverket på Furuögrund lades ned på 1920-talet – precis som så många andra sågverk. Men till skillnad från de andra sågverkssamhällena försvann inte Furuögrund. Det kunde leva vidare tack vare hamnen. Där började man istället skeppa ut massabalar från fabriken i Ytterstfors.

  Läs mer om Furuögrund

 • Gåsörens fyr- och lotsplats

  Ön Gåsören utanför Skelleftehamn har väglett sjöfarande med sin fyr sedan 1881. Dagens fyr är automatiserad och kräver ingen fyrvaktare, som förr. Gåsören var också lotsplats från 1904 till 1968.

  Läs mer om Gåsörens fyr- och lotsplats

 • Hav, kust och skärgård

  Skellefteå är en kustkommun! Kustlinjen från Juvikklubben i söder till Grubbholmen i norr är grovt mätt över 40 mil lång. Därutöver finns 190 namngivna skärgårdsöar och ett stort antal grynnor och skär. Kusten har så länge som människan funnits varit viktig för fiske, jakt och sjöfart.

  Läs mer om Hav, kust och skärgård

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2017-11-22