Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Bärplockning

Copy-Åkerbär i en kosa i mjuk mossa-PeterLilja.jpg
Åkerbär Foto: Peter Lilja

Bärplockning ger inte bara god motion och frisk luft. Bären ger även ett rikt tillskott av vitaminer, mineraler och ämnen som motverkar åldrandet. Varje gång man plockar fram sin hemgjorda saft eller sylt återvänder känslan av härliga skogspromenader.

Hjortron

Till säsongens första bär hör skogens guld, nämligen hjortronen. De växer på näringsfattiga myrar där de mognar under slutet av juli. Fuktiga somrar finner man de orangegula bären ute på myrarna. Torra somrar får man söka dem på myrens trädbevuxna delar eller längs bäckar och diken.

Åkerbär

Åkerbär räknas av många som vårt exklusivaste bär. För att hitta de eftertraktade bären bör man under juli och augusti söka sig till stränder, gamla ängar eller skogsvägar. Det säkraste sättet att veta om bären är mogna är att känna om de är mjuka.

Hallon

Hallon förekommer som vildhallon med små aromatiska bär och som förvildade trädgårdshallon. De växer ofta i stora bestånd i bryn och på hyggen.

Blåbär

Blåbär växer ofta i stora bestånd, såväl på fuktigare tallhedar som i äldre blandskog. De plockas under augusti och september fram till dess att frosten kommer.

Lingon

Lingon kan man plocka under en lång period på hösten. De är mycket vanliga på mager skogsmark. Bären är användbara till såväl sylt som dricka och utgör ett klassikt tillbehör till norrlandsrätten palt.

Havtorn

Havtorn finner man nära vattenlinjen på exponerade kuststränder där inga andra växter lever. Busken är full i tornar och växer snårigt och krypande bland stenar. Bären blir mogna och orangefärgade på senhösten och det sägs att ett bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin.

Tranbär

Tranbär är ett av säsongens sista bär. De bör gärna frysa innan man plockar dem. Tranbär växer på myrar. Man ser inte så mycket av själva plantorna utan det är de mörkt rödrosa bären man först upptäcker. Bären är rika på C-vitamin och sägs dessutom vara en riktig dunderkur mot urinvägsinfektion.

Odon, stenbär och kråkbär

Det finns även en hel del andra ätliga bär som av tradition inte plockas i någon större omfattning. Hit hör till exempel odon, stenbär och kråkbär som alla är ätliga och värda att prova. Totalt sett finns fler än tio olika bär att plocka i Skellefteå kommun och därmed minst tio skäl att ta sig en tur i skogen.

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2016-09-07