Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Långfärdsskridsko

Skridskotur-Per Landström-fritidsk.jpg
Frihetskänsla på is!

Att åka ut på spegelblank naturis en vacker vinterdag är en upplevelse. Med över 1500 sjöar och en flera mil lång kuststräcka erbjuder Skellefteå utmärkta möjligheter att uppleva den frihet, rytm och natur som bara skridskoåkning kan ge.

 

Smultronställen för en dag

Spegelblank naturis är en färskvara som finns där ena dagen men som kan försvinna i nästa dags snöfall eller helt enkelt driva till havs. Att finna is är en förutsättning för åkandet och en tillfredställelse i sig självt – som att finna smultronstället som bara kan upplevas för en dag.

Hav och sjö

Skridskosäsongen börjar i oktober-november med att isen lägger sig på små skogstjärnar. Vissa år erbjuder insjöarna åkning i flera veckor, men normalt kommer första snöfallet efter isläggning tidigare än så och det innebär att man får söka upp havsisen vid kusten.

Innan jul och nyår kan man börja åka på is i de mer skyddade havsfjärdarna Kågefjärden, Innerviksfjärden och Ytterviksfjärden. Fr.o.m. januari finner man normalt sett nyis utanför fjärdarna. Även våren erbjuder tillfällen med blankis. Solvarma dagar kan smälta ner ett tunt snölager och efter en kall natt kan stora ytor åter vara åkbara.

Kunskap, utrustning, sällskap

Under spegelblank naturis finns dock alltid kallt vatten. För att undvika att en trevlig skridskotur övergår till livsfara i isvak måste man alltid sätta säkerheten främst vilket sammanfattas med begreppet K.U.S: Kunskap-Utrustning-Sällskap.

Kunskap

Nödvändiga kunskaper går att inhämta från böcker och anordnade kurser. De första turerna på isen bör man också göra tillsammans med någon erfaren "isräv". Kunnandet i Skellefteå kommun hittar du hos Friluftsfrämjandet Frostkåge.

Utrustning

Skridskoåkarens grundutrustning förutom skridskor:

  • Isdubbar
  • Livlina
  • Ispik
  • Ryggsäck försedd med grenrem, packad med komplett ombyte i vattentäta påsar.

Sällskap

Man bör också alltid åka i sällskap med andra. En hjälpande hand är i vissa fall en grundförutsättning för att en situation i en isvak eller ett fall på hård is inte ska sluta olyckligt.

En skridskotur innehåller också alltid en eller flera fikapauser. Förutom det givna tillfället att vila och tillföra nödvändig energi för fortsättningen så är det ett av våra bättre sätt att umgås.

Skridskobana på Gärdefjärden

Aktuellt Under vintern plogas en skridskobana på sjön Gärdefjärden i Lövånger. Banan är cirka 2 km lång och har en genväg så man kan göra en kortare tur om man...

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2016-09-07