Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Pulkåkning

22Bobåkning.jpg

Pulkåkning är inte bara roligt, det är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och få motion. Något som kan ses av värde både för föräldrar och barn. Pulkåkning ägnar sig många åt i närmaste snöhög, men det finns också många platser som är extra lämpliga för denna aktivitet.

Pulkbackar i Skellefteå

 • Vitberget. 2016 öppnade en ny barnbacke på Vitberget. I backen kan du åka slalom eller pulka. Backen har också ett åkband.
 • På Sjungande Dalen finns det strax ovanför korsningen mellan Dirigent- och Orkestervägen några kullar där många brukar åka pulka. Se bara till att inte styra ut på vägen.
 • I Solbackens friluftspark finns en härlig pulkbacke med vindskydd och grillplats. Parkering hittar du vid Alhems kyrkogårds stora parkering eller vid vändplatsen som ligger mellan pulkbacken och Alhems kyrkogårds stora parkering. 
 • På Erikslid finns en fantastisk backe som både är långsträckt och avskild från vägar. Dessutom finns här både vindskydd och grillplats, och backen är lätt att nå med bil.
 • På Prästbordet är en liten populär kälkbacke den kulle som ligger strax norr om handelsområdet (ICA Kvantum och Blomsterlandet).
 • På Prästbordet finns också backen ned mot älven vid Landsförsamlingsgården som nyttjas av många.
 • På Mobacken i en slänt mot älven finns den upplysta pulkbacken Jockebacken vid Mobackavägen.
 • På Morö Backe finns flera mindre kullar och backar insprängda bland bebyggelsen, men här finns också en större backe med belysning som lämpar sig för både pulkåkning och enklare skidåkning. Den backen ligger strax norr om ridhuset.
 • På Anderstorp, i närheten av idrottsplatsen, finns flera kullar som är synnerligen lämpliga som pulkbackar.

Alla backar lämpar sig väl för små barn, men för de lite större som kräver mer av backen så är speciellt den på Erikslid, den vid ridhuset på Morö Backe och den som ligger vid Solbackens friluftspark att rekommendera. Och som alltid så är det bra om en vuxen finns med, speciellt om backen ligger i närheten av en väg.

Pulkbackar utanför Skellefteå

 • I Boliden finns Guldbacken som ligger i närheten av Sidtjärnsområdet. Här finns grillplats, vindskydd och ett utedass.
 • I Örviken finns Vithatta som ligger utefter Färjvägen. Här finns ett vindskydd och grillplats.
 • I Skelleftehamn finns Kamelryggen som ligger i närheten av vattentornet i Skelleftehamn vid elljusspåret mitt emellan Ursviken och Skelleftehamn. Här finns ett vindskydd med grillplats.

Om allemansrätten

Aktuellt Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär oc...

Erikslidsområdet

Aktuellt Erikslid är ett av Skellefteås största och mest centrala bostadsområden. Samtidigt finns här också ett av stadens populära friluftsområden. Med goda m...

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2017-05-09