Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Skidåkning

Skidåkning 3.jpg
Skidlek på skidstadion

Att åka skidor är en av vinterns allra enklaste och mest uppskattade fritidssysselsättningar.
Oavsett vilken form av skidåkning man väljer får man både motion, frisk luft och en naturupplevelse samtidigt.

Längdskidåkning

Längdskidåkning är kanske det enklaste valet. Du har många skidspår att välja på runtom i kommunen, både dagspår och elupplysta spår. Ett par längdskidor behöver inte kosta så mycket, och att komma igång kräver inte så stor övning.
Skidspår i kommunen

Utförsåkning

Utförsåkning skänker ytterligare en dimension åt skidåkningen. Här kommer farten in. Det finns backar anpassade för såväl nybörjare som mer avancerade åkare. Utrustningen som behövs i form av skidor, stavar och pjäxor går att hyra.

Skidbackar

Turåkning

En tredje form av skidåkning är turåkning. Istället för att följa uppkörda skidspår längs en bestämd slinga kan du välja din egen väg ut i naturen. Helt utan mål om du så vill, men de flesta väljer ett mål med sin färd. En grillplats, någon spännande naturformation eller bara en sluttning där man kan skotta ner sig och njuta av solen. Och du behöver inte oroa dig för att inte hitta tillbaka – du följer ju bara dina egna spår hem igen.

 • Om allemansrätten

  Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär också skyldigheter för oss som vistas ute i naturen. Du måste visa hänsyn mot alla som bor i närheten eller vistas ute samtidigt som dig samt mot alla djur, växter och träd. Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen - men under ansvar. Huvudregeln är att inte störa - inte förstöra.

  Läs mer om Om allemansrätten

 • Skidbackar

  I Skellefteå kan du åka slalom, snowboard och telemark mitt inne i stan. Men Vitbergsbacken i centrala stan är bara en av många alpina anläggningar i kommunen. Här finns tio skidbackar med lift. Fyra av dessa är stora alpina anläggningar som fungerar bra både för nybörjaren och för den erfarne åkaren.

  Läs mer om Skidbackar

 • Turåkning

  Att gå på tur med skidor är att lämna allt vad preparerade skidspår heter bakom sig och bege sig ut i det fria. Målet kan vara en grillplats eller en plats med vacker utsikt. Men det är lika mycket resan som målet i sig som ger upplevelsen.

  Läs mer om Turåkning

 

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2017-02-03