Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00.

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Vandringsleder

Vandring i skog och mark-Peter Lundström.jpg

Förr i världen vandrade man för att det inte fanns några alternativ när man skulle ta sig fram. Antingen fanns inga vägar, eller så hade man inte råd med egen häst. Då fick man förlita sig på apostlahästarna.

I dag behöver vi inte vandra för att transportera oss men att vandra är fortfarande en fantastisk motionsform. Runt om i kommunen finns goda möjligheter till vandring längs fina leder.

Innan du sätter iväg på en längre tur bör du ha gått in skorna ordentligt. Se också till att ha med dig vätska och mat som du behöver längs vägen. Stanna upp och ta en friluftsfika är en stor del av njutningen med vandringen.

Leder

Furuögrundsleden

Leden är cirka 1 mil och går från Kolviken i Furuögrund, via Svartnäsudden och södra Ytterstfors över Laxbron, för att sedan avslutas vid Byske Havsbad.
Furuögrundsleden (nytt fönster)

Åbyälvsleden

Åbyälvsleden har sin start där Åbyälven mynnar i havet vid Renholmen. Leden som är 24 km, följer Åbyälven som bjuder på skön natur vid forsar och sel och goda möjligheter till fiske.
Åbyälvsleden

Mineralleden

Mineralleden startar vid Vitbergets elljusspår i centrala Skellefteå och sträcker sig till Skellefteå Adventurepark i Varuträsk. Leden är ca 16 km lång och erbjuder vandring genom många skiftande miljöer och varierande landskap. Sedan våren 2017 saknas ansvarig förening för Mineralleden, vilket gör att leden inte kontinuerligt underhålls.

Mineralleden (nytt fönster)

Nasaleden

Den en gång 40 mil långa Nasaleden gick från Skellefteå ända upp till Nasafjäll. Leden som är 82 km lång, går idag mellan  Forsbacka (Krångfors) och Glommersträsk. Leden går genom omväxlande terräng och på allt från lands- och skogsbilvägar till kalhyggen och tät men välröjd skog.

Under hösten 2017 kommer Boliden Mineral AB att utföra stora bergarbeten längs delsträcka 2. Här en karta över aktuellt område.
Du kan läsa mer här. 


Nasaleden (nytt fönster)

Linnéstigen

Följ i den svenske botanikern Carl von Linnés fotspår och vandra efter vackra Bureälven. Stigen är 3,5 km lång och har många fina rastplatser.
Linnéstigen

Kyrkstigen

Kyrkstigen, 40 km mellan Landskyrkan i Skellefteå och Burträsk kan än idag användas för den som vill ge sig ut på en vandring. Stigen går längs vägen de två milen fram till Ragvaldsträsk, och därifrån kan man sedan välja att gå, cykla eller färdas på annat sätt längs den fina Sockenvägen fram till Burträsk. 
Kyrkstigen

Risåleden

I Innansjön, väster om Burträsk, hittar vi Risåleden som följer den vackra Risån som mynnar ut i Göksjön. Leden är idag knappt 5 km lång. Längs leden finns kojor med grillplats och toalett. Leden är delvis tillgänglig för rullstolsburna. OBS! Delar av Risåleden är ej ännu färdigställd. Följ västra delen och gå sedan längs väg 732. se bild (nytt fönster)
Risåleden (nytt fönster)

Kulturvandring i Bissjön

I Bissjön, en mil nordväst om Lövånger, har byaföreningen gjort en 3 km lång kulturstig med många intressanta sevärdheter.
Kulturvandring i Bissjön (nytt fönster)

Öbergsleden

Ungefär en mil från centrala Skellefteå ligger Öbergsleden som går i varierad terräng runt byarna Stackgrönnan och Nyhamn. Hela leden är drygt 6 kilometer lång och du kan nå den på flera ställen.

Risböle fäbodstig

Mellan Uttersjöbäcken och Nedre Bäck hittar vi byarna Risböle och Bäckån. I den senare börjar Fäbodstigen som är 9 kilometer och tar oss genom skogen till havet och slutligen till Risböle fäbodstuga.
Risböle fäbodstig

Storbäcksleden

Med start i Storbäck, två kilometer norr om Ostvik, slingar sig Storbäcken ner till Ostviksfjärden. Den erbjuder 6 kilometer vandring och med sina fem rastplatser finns det många möjligheter till fikastopp. Ansvarig förening saknas sedan en tid, vilket gör att leden inte kontinuerligt underhålls.
Storbäcksleden

Gruvstigen

Vid Varuträsk Vildmarksgruva startar den 18 kilometer långa Gruvstigen som går i varierad terräng till Norrfors norr om Forsbacka där den ansluter till Nasaleden.
Gruvstigen

Naturstigen på Vitberget

Naturstigen är cirka 5 kilometer och går i kuperad terräng med några få korta, brantare partier. Stigen är väl markerad med blå/vita vandringsledsskyltar. Längs stigen finns skyltar med information om det varierande landskapet, kultur, geologi med mera. Det är Naturskyddsföreningen i Skellefteå som ansvarat för detta. 
Naturstigen, Vitberget (nytt fönster)

Kraftleden

Kraftleden har en totallängd på 18 km och går mellan Vitberget och Skelleftehamn. Leden är väl uppmärkt och bjuder på skiftande miljöer och varierande landskap. Leden går genom blandskog, förbi myrar och stenhällar. Det finns även ett antal rastplatser med vindskydd utefter leden.

OBS!
Eftersom denna led är nyanlagd (maj 2015) - kan det vara svårt att gå på vissa ställen. Ansvarig för leden är Bergsbyns sportklubb. (nytt fönster)

Svarttjärns vandringsstig

Svarttjärns vandringsstig - en stig som börjar och slutar på samma ställe
Stigen är 5 km lång, med start och parkering alldeles bredvid stora vägen som går genom byn Svarttjärn. Starten är mitt för sjön, 30 meter norr om Stenmarks Lantboende, byns före detta snickeri som numera är ett uthyrningshus för den som vill övernatta. Det går också att avvika från leden efter cirka 500 m och istället följa skyltar mot utflytsmålet Havsvågen/Lill´n.
Läs mera om stigen på Svarttjärns Samverkansförenings hemsida. (nytt fönster) 

Kalvträsk

Kalvträsk har fina möjligheter till friluftsliv av olika slag. Vandring efter leder i härlig skogsmiljö kan vara ett alternativ...

Läs mer om detta här. (nytt fönster)

Grytsundsleden

Grytsundsleden startar i Bovikens by, går efter befintliga stigen till Bjässviken, vidare efter vägen till Grytsundet, genom en nyanlagd stig till Boviksön och sedan befintlig väg till Bovikens by.
Möjligheten finns att följa tre slingor som är 6,8 kilometer, 8,5 kilometer och 11 kilometer om man tar den extra slingan runt Boviksön. Extra fina avsnitt är delen mellan Bovikens by och Bjässviken, där leden går över en höjd med fin utsikt över området.
En annan spektakulär del är ju den spångade delen över Grytsundet med mycket fisk som plaskar när man kommer gående och mycket sjöfågel.
Ansvarig för leden är: Boviksöns hembygdsförening och intresseföreningarna i Boviken, Bjässviken och Orrholmen.

Här hittar du en karta över lederna. (pdf. nytt fönster)
 

  • Om allemansrätten

    Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär också skyldigheter för oss som vistas ute i naturen. Du måste visa hänsyn mot alla som bor i närheten eller vistas ute samtidigt som dig samt mot alla djur, växter och träd. Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen - men under ansvar. Huvudregeln är att inte störa - inte förstöra.

    Läs mer om Om allemansrätten

  • Promenader

    Ett bra sätt att hålla sig i form, samtidigt som man ger själen näring är att ta en promenad. Det är en motionsform som passar de flesta. Enklast är förstås att utgå från sin egen bostad och utforska de närmaste omgivningarna och se hur de förändras under årstidernas växlingar. Men Skellefteå har också många promenadstråk att erbjuda.

    Läs mer om Promenader

Rutter

Aktuellt Här kan du ladda ner beskrivningar på olika rutter i Skellefteå kommun.

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2017-10-10