Meny Kontakt, tyck till & öppettider
 

Kontakta Skellefteå kommun

Telefon:0910-73 50 00

Telefontider Vardagar 07.00-17.00. Dag före röd dag stänger vi kl. 16

Besöksadress Trädgårdsgatan 6, Stadshuset

Besökstid: Vardagar 07.00-17.30

Inflytande i Skellefteå kommun

Det finns en rad olika sätt att vara med och påverka Skellefteå kommun. Du vet väl om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag? Här på webben kan du även lämna synpunkter direkt.

Läs mer om på vilka sätt du kan påverka din kommun här

Vandringsleder

Vandring i skog och mark-Peter Lundström.jpg

Att komma ut i skog och mark är avkopplande för oss människor. Det tar oss tillbaka till våra rötter och det finns mycket forskning som visar att vi snabbt blir lugnare och mer harmoniska om vi får sitta och se på en eld eller lyssna till det porlande vattnet i en fors.

I dag behöver vi inte vandra för att transportera oss men att vandra är fortfarande en fantastisk motionsform och ett trevligt sätt att upptäcka nya platser. Runt om i Skellefteå kommun finns goda möjligheter till vandring längs fina vandringsleder.

Vandringskortet

Under de senaste åren har det funnits ett vandringskort för att lyfta det stora utbudet av vandringsleder runt vår kommun. Här hittar du vandringskortet.

Innan du sätter iväg på en längre tur bör du ha gått in din skor ordentligt. Se också till att ha med dig vätska och mat som du behöver längs vägen. Att stanna till och ta en friluftsfika är en stor del av njutningen med vandringen, längs vandringslederna finns det många vindskydd och lämpliga rastplatser för detta.

Leder

Furuögrundsleden

Denna led är cirka 10 km lång. Start vid Kolviken i Furuögrund, via Svartnäsudden och södra Ytterstfors över Laxbron, för att sedan avslutas vid Byske Havsbad.
Furuögrundsleden (nytt fönster)

Åbyälvsleden

Denna led är 24 km lång. Start vid Åbyälvens mynning i havet vid Renholmen. Följer sen Åbyälven uppströms och bjuder på skön natur vid forsar och sel med goda möjligheter till fiske. Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill pröva din fiskelycka, här kan du läsa information om fiskevårdsområden i Skellefteå kommun.
Åbyälvsleden

Mineralleden

Denna led är ca 16 km lång. Mineralleden startar vid Vitbergets elljusspår i centrala Skellefteå och sträcker sig till Varuträsk Vildmarksgruva. Leden erbjuder vandring genom varierande landskap.
Mineralleden (nytt fönster)

Nasaleden

Denna led är 82 km lång. Förr i tiden mätte Nasaleden hela 40 mil och gick från Skellefteå ända upp till Nasafjäll. Idag är starten för leden i Forsbacka (Krångfors) och går sen upp till Glommersträsk. Leden går genom omväxlande terräng genom vacker natur.
Nasaleden (nytt fönster)

Under hösten 2017 kommer Boliden Mineral AB att utföra stora bergarbeten längs delsträcka 2. Här en karta över aktuellt område.
Du kan läsa mer här. 

Linnéstigen

Denna led är 3,5 km lång. Vandra i den svenske botanikern Carl von Linnés fotspår efter vackra Bureälven. Stigen har många fina rastplatser. Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill pröva din fiskelycka, här kan du läsa information om fiskevårdsområden i Skellefteå kommun.
Linnéstigen

Kyrkstigen

Leden är 40 km lång. Den gamla Kyrkstigen har funnit i hundratals år och gått mellan Landskyrkan i Skellefteå till Burträsk. Än idag kan leden användas för den som vill ge sig ut på vandring. Stigen går längs vägen från Landskyrkan via Falkträsket och de två milen fram till Ragvaldsträsk. Därifrån kan man sedan välja att gå, cykla eller färdas på annat sätt längs den fina Sockenvägen från år 1781 fram till Burträsk. 
Kyrkstigen

Risåleden

Leden är idag knappt 5 km lång. Med start i Innansjön, väster om Burträsk, följer Risåleden den vackra Risån som mynnar ut i Göksjön. Längs leden finns kojor med grillplats och toalett. Leden är delvis tillgänglig för rullstolsburna.
Risåleden (nytt fönster)
OBS! Delar av Risåleden är ej ännu färdigställd. Följ västra delen och gå sedan längs väg 732. se bild (nytt fönster)

Kulturvandring i Bissjön

Leden är 3 km lång. Starten finns i Bissjön, en mil nordväst om Lövånger. Här kan du vandra längs denna vackra kulturstig med många intressanta sevärdheter.
Kulturvandring i Bissjön (nytt fönster)

Öbergsleden

Leden är drygt 6 km lång. Ungefär en mil öster om centrala Skellefteå ligger Öbergsleden som går i varierad terräng runt byarna Stackgrönnan och Nyhamn. Leden är en rundvandring och du kan starta från flera ställen längs vägen.

Risböle fäbodstig

Fäbodstigen är 9 km lång. Mellan Uttersjöbäcken och Nedre Bäck hittar vi byarna Risböle och Bäckån. I den senare börjar Fäbodstigen som tar oss genom skogen till havet och slutligen till Risböle fäbodstuga.
Risböle fäbodstig

Storbäcksleden

Leden är 6 km lång. Med start i Storbäck, två kilometer norr om Ostvik, slingar sig Storbäcken ner till Ostviksfjärden Leden följer Storbäcken och erbjuder fin vandring med fem rastplatser för möjlighet till fikastopp.
Storbäcksleden

Gruvstigen

Leden är 18 km lång. Vid Varuträsk Vildmarksgruva startar Gruvstigen som går i varierad terräng till Norrfors norr om Forsbacka där den ansluter till Nasaleden.
Gruvstigen

Naturstigen på Vitberget

Naturstigen är cirka 5 km lång. Stigen går i kuperad terräng med några få korta, brantare partier. Stigen är väl markerad med blå/vita vandringsledsskyltar. Längs stigen finns skyltar med information om landskapet, kultur, geologi med mera. Det är Naturskyddsföreningen i Skellefteå som ansvarat för leden. 
Naturstigen, Vitberget (nytt fönster)

Kraftleden

Kraftleden är18 km lång och går mellan Vitberget och Skelleftehamn. Leden är väl uppmärkt och bjuder på skiftande miljöer och varierande landskap. Leden går genom blandskog, förbi myrar och stenhällar. Det finns även ett antal rastplatser med vindskydd utefter leden.

OBS! Eftersom denna led är nyanlagd (maj 2015) - kan det vara svårt att gå på vissa ställen. Ansvarig för leden är Bergsbyns sportklubb. (nytt fönster)

Svarttjärns vandringsstig

Leden är 5km lång. Svarttjärns vandringsstig är en rundvandring som börjar och slutar på samma ställe
vid parkeringen intill vägen som går genom byn Svarttjärn. Ett rekommenderat utflyktsmål är att avvika från leden efter cirka 500 m och istället följa skyltar mot utflytsmålet Havsvågen med utkikstornet Lill´n som utgör formen av en älgtjur som står och spanar ut från Blybergets topp.
Läs mera om stigen på Svarttjärns Samverkansförenings hemsida. (nytt fönster) 

Kalvträsk

I Kalvträsk finns många möjligheter till friluftsliv av olika slag, bland annat vandring i vacker och kuperad skogsmiljö. 8 vandringsleder börjar vid Kalvträsk Vildmarkscamp.
Läs mer om detta på Kalvträsk hemsida (nytt fönster)

Grytsundsleden

Grytsundsleden startar i Bovikens by, går efter befintliga stigen till Bjässviken, vidare efter vägen till Grytsundet, sedan till Boviksön och sedan befintlig väg till Bovikens by.
Möjligheten finns att följa tre slingor som är 6,8 kilometer, 8,5 kilometer och 11 kilometer om man tar den extra slingan runt Boviksön. Extra fina avsnitt är delen mellan Bovikens by och Bjässviken, där leden går över en höjd med fin utsikt över området.
En annan spektakulär del är ju den spångade delen över Grytsundet med mycket fisk som plaskar när man kommer gående och mycket sjöfågel.

Här hittar du en karta över lederna. (pdf. nytt fönster)
 

  • Om allemansrätten

    Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär också skyldigheter för oss som vistas ute i naturen. Du måste visa hänsyn mot alla som bor i närheten eller vistas ute samtidigt som dig samt mot alla djur, växter och träd. Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen - men under ansvar. Huvudregeln är att inte störa - inte förstöra.

    Läs mer om Om allemansrätten

  • Promenader

    Ett bra sätt att hålla sig i form, samtidigt som man ger själen näring är att ta en promenad. Det är en motionsform som passar de flesta. Enklast är förstås att utgå från sin egen bostad och utforska de närmaste omgivningarna och se hur de förändras under årstidernas växlingar. Men Skellefteå har också många promenadstråk att erbjuda.

    Läs mer om Promenader

Rutter

Aktuellt Här kan du ladda ner beskrivningar på olika utflyktsrutter där du med bilens hjälp kan utforska natur- och kulturmiljöer inom Skellefteå kommun.

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden

Informationen granskades: 2018-05-23