Friluftsliv ska vara tillgängligt för alla. Här kan du läsa mer om friluftsområden i Skellefteå kommun som är anpassade för personer med någon typ av funktionsnedsättning.

bada i falkträsket

Vid badet i Falkträskets badplats finns en badbrygga som är tillgänglighetsanpassad för rullstol och personer med nedsatt syn.

Falkträsket är en insjö som ligger några kilometer sydväst om centralorten i Skellefteå. Badplatsen är mycket populär under sommarens varma dagar då hela området kan vara fullt med badande människor.

Badbryggan är en stabil flytbrygga med ett stadigt räcke att hålla i på den vänstra sidan.

Här finns:

  • En tillgänglighetsanpassad vattentoalett samt fyra vattentoaletter i anslutning till parkeringen. Toaletterna hålls öppna under badsäsongen.
  • En grillring på området som är upphöjd så att personer i rullstol kan sitta runt grillringen.
  • Kioskservering under sommarlovet.


Bada i byske

Vid femstjärniga Byske Havsbad finns många möjligheter till bad och sommaraktiviteter. Vid utebadet i havet finns en lång flytbrygga som är så stabil att det går bra att köra rullstol på den.

Badbryggan är 150 meter lång och mycket stabil. För personer med nedsatt syn finns ett rep längs den högra kanten av bryggan, vilket gör det lätt att orientera sig.

Här finns:

  • En handikappanpassad vattentoalett och två vattentoaletter i närheten av badbryggan. För att ta sig till toaletterna behöver du korsa en yta med gräs och packad jord.
  • Badrullstol - För dig som använder rullstol och vill komma ner i vattnet finns en badrullstol att låna gratis. Den går att rulla i sanden men det krävs att någon skjuter på. Badrullstolen finns att låna vid kioskens uthyrning.
  • På Byske havsbad finns restaurang, café och kiosk som har öppet under sommarsäsongen.

Fiskebygga i Bursiljum

Vid Bureå älv i Bursiljum finns det en fiskebrygga anpassad för rullstol.

Ner till bryggan är det en trägång som lutar svagt. Bryggan har räcken på alla sidor och rymmer flera rullstolar samtidigt. Det går att öppna räcket på flera sidor så att det blir enklare att fiska från rullstol.

Det går bra att orientera sig med käpp ner till bryggan.

Bryggan är en bit över älven så det är lätt att kasta ut med spö från bryggan. I Bureå älv finns det öring, gädda och abborre.
På bryggan finns det bänkar med ett bord.

Här finns:

  • En utetoalett anpassad för rullstol.
  • Ett vindskydd med bra utsikt över älven. Det går att ta med sig rullstolen in i vindskyddet. Utanför vindskyddet finns en grillring och det går att parkera bilen på området.

Fiskebrygga vid Mobacken

I Centrala Skellefteå erbjuds bra fiske både från land och i båt. Vid Mobacken på Skellefteälvens norra sida finns en fiskebrygga som är anpassad för rullstol.

Fiskebryggan vid Mobacken erbjuder möjlighet att fiska på en plats där det stundtals passerar lax och öring i rikliga mängder. I området förekommer även harr, gädda och abborre.

Bryggan har räcken på tre sidor och rymmer flera rullstolar samtidigt. En sektion av räcket är lägre i höjd för att underlätta fiske från rullstol. Bryggan står på pålar med framkanten en bit över älven så att det är lätt att kasta ut med spö.

Fiskebryggan ligger längs den populära strandpromenaden längs Skellefteälven.

Här finns:

  • Det finns ett vindskydd i anslutning till fiskebryggan och platsen kan nås med bil.

Bra att veta:

  • Det saknas toalett i området.

Fiska i Östanbäck

Nu finns möjlighet för alla att fiska eller grilla korv där Storbäcken mynnar ut i havet vid Östanbäck. Gör ett besök till den stora tillgänglighetsanpassade plattformen med fiskebrygga.

Den stora plattformen är utformad i formen av ett stort T och erbjuder gott om utrymme. Bryggans vänstra del går ända ner till vattnet, där räcket är lägre för att underlätta fiske från rullstol.

Här kan du främst fånga abborre, gädda och med lite tur kanske en öring hugger på ditt drag.

Här finns:

  • På den högra delen av bryggan finns en grillring i mitten på trädäcket och runt grillringen är det gott om utrymme för rullstol. Runt hela räcket finns sittplatser.
  • En toalett som är tillgänglighetsanpassad för rullstol.

Fiska på Vitberget

Vitbergsområdet är ett populärt friluftsområde endast 2 km norr om Skellefteå centrum. Här finns mycket att göra, bland annat erbjuds ett lättillgängligt fiske i Östra Vitbergstjärnen.

Den stora fiskebryggan vid Östra Vitbergstjärnen ligger i anslutning handikapparkeringen vid Boda Borg. Från parkeringen finns en 70 meter lång och hårdgjord väg till fiskebryggan och vindskyddet.

Vägen är rak och lätt att rulla på och vindskyddet är anpassat för att rymma flera rullstolar. Det går även bra att orientera sig med käpp längs vägen från parkeringen.

Här finns:

  • Ett vindskydd som ligger cirka 10 meter från tjärnen med fin utsikt i trevligt söderläge. Det går att rulla ända fram till vattnet. Ved finns oftast vid vindskyddet, som är fritt att använda.
  • En utetoalett nära vindskyddet som är anpassad för rullstol.
  • I närområdet kring Östra Vitbergstjärn finns utegym och motionsspår som är välbesökta av motionärer året om.

fiske kalvträsk

I Skellefteå kommuns sydvästra hörn ligger vackra Kalvträsk. Här finns goda möjligheter att uppleva naturen och friluftsliv, bland annat fiske från fiskeflotten i Kalvträsket. Här finns framförallt gädda och abborre.

En tur med fiskeflotten börjar vid badstranden i Kalvträsket.

Den tillgänglighetsanpassade flotten rymmer cirka 20 personer. För att komma ombord så rullas en gummimatta ut över sandstranden fram till den fällbara rampen upp till flotten. Runt hela flotten finns stadiga räcken.

I mitten av flotten kan en lucka öppnas där man kan meta eller pimpla från rullstolen.

Här finns:

  • En tillgänglighetsanpassad flotte som rymmer ca 20 personer.

Bra att veta:

  • Det finns tillgång till handikapptoalett i den gamla skolan som ligger uppe i byn.

Fiske Danielsten

Vid Danielsten, havsbadet i Bureå, kan man göra mer än att bada. Här finns nämligen en plattform för fågelskådning som är anpassad för rullstol.

Utsikten från plattformen är in mot havsviken i Burefjärden. Här finns möjlighet för den som besöker att få se många olika fågelarter, exempelvis fiskgjuse eller videsparv. Men det händer även att platsen besöks av mer ovanliga fåglar för oss här i norra Sverige.

Så packa ryggsäcken med något gott att fika och ha kikaren redo!

Här finns:

  • En vattentoalett anpassad för rullstol.

Bra att veta:

  • Plattformen har ramp och räcken på tre sidor.

Fågelskådning i Ostvik

Vid Ostviks strandängar finns ett trevligt utflyktsmål för den som vill ägna såg åt fågelskådning. Här hittar du nämligen en plattform för fågelskådning anpassad för rullstol.

Fågelplattformen är stor och rymmer många människor samtidigt. Utsikten från plattformen är över de vidsträckta strandängarna som röjdes upp i ett stort projekt några år sedan. Strandängarna erbjuder även betesmarker för boskap från närliggande lantbruk.

Den som besöker platsen kan få se vanliga fågelarter som trana och tofsvipa, men det händer även att ovanligare arter stannar till för ett besök.

Här finns:

  • Parkering finns i anslutning till fågelplattformen.

Bra att veta:

  • Det finns ingen toalett i området.

Båt till Buastholmen

I vackra Kågefjärden finns det populära utflyktsmålet Lillhällan som ligger på ön Bastuholmen. Hit kan du ta dig genom en 10 minuters båtfärd från Kåge båthamn. Vid anläggning har stort arbete gjorts för att underlätta tillgängligheten.

Tvärs över viken från Kåge båthamn finns ön Bastuholmen. Hit tar man sig med båt genom en kort färd från Kåge båthamn. Från bryggan finns en rullstolsanpassad ramp som leder upp till ett trädäck med fikabord. Rampen fortsätter sedan upp till bastubyggnaden, vilken håller på att tillgänglighetsanpassas.

På ön Bastuholmen finns även Storhällan som ligger ett hundratal meter längs promenadstigen från hamnen vid Bastuholmen. Storhällan har släta och branta klippor ner till vattnet. Det går att bada för de som är gående.

Att besöka Lillhällan vid solnedgång rekommenderas.

Här finns:

  • En utetoalett i anslutning till bastun som är anpassad för rullstol.

Bra att veta:

  • Både Kåge båthamn och bryggan vid Bastuholmen saknar lyfthjälpmedel för ombordstigning till båt.
  • Bastuholmen är en kuperad plats vilket gör att det kan behövas lite hjälp att rulla uppför ramperna till bastun. Utanför bastun finns en stor altan med härligt söderläge med utsikt över havsviken. I bastun ryms det sex personer. Rullstolen lämnas utanför bastun.

Fiska i åbyälv

Rastplats vid Åby älv.

Platsen ligger vackert vid älven ca 7 km uppströms från E4:an.
Platsen ligger på den norra sidan av älven.
Här finns en grillplats med utsikt över älven.

I Åbyälven finns lax , öring och harr.

Här finns:

  • En utetoalett anpassad för rullstol.
  • En eldstad med bänkar

Utflykt till bjuröklubb

Bjuröklubb med sin fyr är ett av Västerbottens mest populära besöksmål som årligen lockar tiotusentals besökare. Denna plats har en lång historia som viktig punkt för sjöfarten, vilket man kan ta del av på olika sätt i Café Fyren eller på väg upp till fyren.

Bjuröklubbs fyr står längst ut på denna karaktäristiska landremsa som även kallas för "Klubben", därav namnet Bjuröklubb.

Via en 255 meter lång tillgänglighetsanpassad träramp kan man ta sig från Café Fyren och ända upp toppen, 47 meter över havet, till fyrhuset och den magnifika vyn. Detta är en mycket speciell plats då horisonten inte bryts utav några öar, under klara dagar kan man därför uppleva en milsvid utsikt över land och hav.

Här finns:

  • En toalett för rullstolsanvändare i anslutning kaféet.
  • Under sommarsäsongen håller Café Fyren öppet för försäljning av fika och mat. Det går att köra bil ända upp till Café Fyren,

Bra att veta:

  • Trärampen går även bra att nyttja för synskadade. De stadiga räckena på båda sidor om rampen ger både stöd och hjälp att orientera sig.

Utflykt sidtjärn

Populära Sidtjärn ligger i centrala Boliden och erbjuder fina möjligheter till friluftsliv. Runt hela Sidtjärn finns en hårdgjord gångbana och i anslutning till denna finns två vindskydd.

Att ta en promenad runt Sidtjärn blir en sträcka på ungefär en kilometer. Det är plan mark förutom en backe där det kan behövas hjälp om man använder rullstol.

Här finns:

  • Två vindskydd med grillring placerade på vardera kortsidan av Sidtjärn. Här finns även möjlighet att tillaga medhavd lunch vid eldstäderna.
  • Boulebana
  • Tennisplan
  • Beachvolleybollplan

Bra att veta:

  • Toalett saknas i området.
  • För synskadade går det att orientera sig med hjälp av kanten mellan gångbanan och gräsmattan.

Vindskydd Vitberget

På väg upp mot toppen av Vitberget finns en trevlig och lättillgänglig plats för utflykter. Här hittar du ett trevligt vindskydd med grillring som är anpassat till rullstolsanvändare.

Platsen ligger i början på bilparkeringen till Vitbergsstugan. Ytan mellan parkeringen och vindskyddet är hårdgjord för att underlätta att ta sig fram på, men det krävs en del armstyrka eller medhjälpare för att ta sig med rullstol från parkeringen till vindskyddet eftersom den sista backen är lite brant. Från vindskyddet är det viss utsikt över Skellefteå.

Här finns:

  • Ett vindskydd med grillning som är anpassat till rullstolsanvändare.

Bra att veta:

  • Delar av sittplatserna i vindskyddet går att vika upp och avståndet till eldstaden är anpassat för personer i rullstol.
  • Närmaste toalett ligger vid starten av Vitbergets elljusspår 500 m norr om vindskyddet.

Vindskydd i Åbyn

Mitt i Åbyn, vid vackra Åbyälven ligger denna fina grönyta som erbjuder både möjlighet för utflykt eller camping med husvagn. Vindskyddet ligger på en liten höjd och är anpassat för rullstol.

Från vindskyddet är det bra utsikt över Åby älv, uppströms. Vindskyddet är stort och rymmer 15 personer under tak.

Utanför vindskyddet finns en grillring med gott om utrymme på sidorna. På den stora gräsytan före vindskyddet finns det utrymme för att ställa husvagn mot avgift.

Här finns:

  • En utetoalett i området som är anpassad för rullstol.
  • Ett vindskydd som är anpassat för rullstol.

Gårören

Utanför Skelleftehamn ligger ön Gåsören som är ett fantastiskt utflyktsmål för den som vill uppleva både kultur- och havsmiljö.

På ön finns fyrhus, lotsstuga, bodar och bastu.
Ön är till stora delar tillgänglig genom ramper mellan hamn, hus och grillplatser. Lotsstugan kan hyras för övernattning men är i dagsläget inte tillgänglig för rullstolar.

Här finns:

  • Utetoalett

Bra att veta:

Bodaträsk

En familjär badplats som ligger vackert vid sjön Bodaträsk.
Badplatsen ligger ca 10 km sydväst om Skellefteå.

Badplatsen är liten har sandstrand och är ganska långgrund.
Där finns en cementbrygga med en flytbrygga längst ut.
Bryggan saknar räcken men går bra att fiska ifrån.

Här finns:

  • En tillgänglighetsanpassad utetoalett.
  • En grillring på området som är upphöjd så att personer i rullstol kan sitta runt grillringen.
  • Bord och bänkar för dej som vill fika/äta.
  • Omklädningsrum


Senast uppdaterad: