Berättarnas stad

Efter Skellefteå älvdal återfinns många stora författare och berättare. Så stora så att det liksom sjunger kring dem. De är sprungna ur en tradition av berättande som är stark och grundmurad i hela Skellefteå kommun. Och berätta – det kan man göra på många olika sätt och i många olika former.

I Skellefteå går berättandet som en röd tråd genom alla olika kulturella uttryck: på teaterscenen, i konsthallen och museisalen, på dansgolvet och musikscenen, i biblioteket och skrivarstugan. Skellefteå kommun har stolt utropat sig till Berättarnas stad. Med det vill vi bygga vidare på traktens rika tradition av muntligt och litterärt berättande.

Skellefteå kommun utropade sig till Berättarnas stad den 25 maj 2010. Kulturnämnden och Tillväxt Skellefteå genomförde ett projekt för utveckling av Berättarnas stad under perioden 2010–2014.

Vad är Berättarnas stad?

Berättarnas stad handlar om våra berättelser, dina och mina, om hur vi tillsammans berättar om våra liv idag och hur det var igår. Berättarnas stad är ett sätt att göra oss synliga genom vårt berättande, men också att lyfta sådana giganter från trakten som exempelvis författaren Sara Lidman.

Arbetet med att lansera Berättarnas stad som begrepp är alltså ett arbete med att lyfta fram och synliggöra något som redan finns och bygga vidare på det. Det handlar om att utveckla och synliggöra. Berättarnas stad har även berättelser att erbjuda tillfälliga gäster i kommunen, satsningar som exempelvis den årligt återkommande berättarfestivalen är värt att besöka.

Skellefteå kommun har varje sommar sedan 2016 tillsammans med ett flertal externa aktörer arrangerat Berättarvandringar. Folktro, historia, skrönor, legender, dåtid och, framtid, ja listan kan göras lång, på de såväl synliga som dolda berättelserna som omger Skelleftebygden.

Här kan du läsa mer om årets berättarvandringar
Berättarvandringar sommaren 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sedan början av 1990-talet har städer runt om i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att fritt verka i sitt yrke i hemlandet.
Som fristad erbjuder staden ett stipendium, boende och stöd till en författare som är i behov av att komma i säkerhet.

Senast uppdaterad: