Ansökan

Välkommen med din ansökan!

Ansök till kurs

Om vill ha hjälp med hur du ska tänka när du söker kurs hos oss, klicka här!

Våra utbildningar

SFI – Svenska för invandrare

Grundskolekurser för vuxna

Gymnasiekurser

Yrkesutbildningar

Yrkeshögskolan

Lärvux - Särskild utbildning för vuxna

SFI

Ansök till SFI

Blanketten kan du skicka in via E-post till vux@skelleftea.se eller lämna in till kundtjänst i Stadshuset.

GRUNDSKOLEKURSER

Studieperiod hösten 2020: 17 augusti - 18 december

Studieperiod våren 2021: 11 januari - 5 juni

För att ansöka en grundskolekurs klicka på "Ansök till Kurs" längst upp på denna sida.

Schema Grundskolekurser (PDF, öppnas i nytt fönster)

GYMNASIEKURSER

Studieperioder och ansökning

Studieperiod hösten 2020: 17 augusti - 18 december

Studieperiod våren 2021: 11 januari - 11 juni

Sista ansökningsdag är 10 juni för höstens kurser och 10 december för vårens kurser. Därefter kan sen ansökan göras till och med två veckor in i studieperioden. Observera att antagning och besked om antagning kan dröja under sommarperioden. Ansökan behandlas då först v 32. Läs mer nedan. 

Aktuellt kursutbud hittar du på sidan www.skelleftea.se/gymnasiekurser

Beräkna din studietakt

https://tjanster.csn.se/rut/studietaktStudievagledare.do  lägger du in studiestart och studieslut samt poängomfattning för att få fram aktuell studieomfattning.

Hur går antagningsprocessen till?

Antagningsarbetet påbörjas efter den 10 juni respektive 10 december. De ansökningar som inkommit i tid behandlas då i första hand. När dessa ansökningar är handlagda påbörjas antagning av sena ansökningar. Antagningen av sena ansökningar pågår löpande till och med två veckor in i studieperioden.

Sen ansökan

Sen antagning till kurs som redan startat innebär att du som elev måste läsa ikapp det du har missat. Detta kommer du överens om med din lärare när du börjat. Se blockschemat för att ta reda på vart du ska och när din första dag blir.

Ett par veckor in i studieperioden kan utbudet i sökbara kurser utökas med så kallade ”påfarter” med senare startdatum. Dessa innebär, precis som i stycket ovan, att du söker till redan påbörjade kurser. Om du blir antagen till en sådan kurs innebär det att du som elev måste läsa ikapp det du har missat fram till dess att påfarten startat. Detta kommer du överens om med din lärare i förhand genom att kontakta vux@skelleftea.se och meddelar vilken kurs du ska börja och när. Du får då vidare information om hur du kommer i kontakt med läraren.

Klicka på "Ansök till kurs" ovan för att logga in och se vad som finns sökbart just nu.

Vilka kurser som går att kombinera kan du se i blockschemat för hösten 2020 (pdf, nytt fönster) 

Dagkurser på VUX

För dig som vill studera med lärarledda lektioner och tillsammans med kurskamrater. Schemalagd klassrumsundervisning dagtid ett antal gånger per vecka.

Närdistanskurser via VUX

Närdistans innebär en lektion per vecka, däremellan jobbar man mot en webbplattform. No och mattekurser har eget upplägg (se blockschema) som innebär att det erbjuds handledningstillfällen flera gånger i veckan och att du går på så många du behöver för att klara kursen. Inget pass är då obligatoriskt men obligatoriska prov ingår i varje kurs och kan göras vid flera tillfällen under kurstiden.

Fjärrdistanskurser via VUX

Fjärrdistanskurser innebär att du har lektioner via videolänk där du träffar lärare och andra elever men i övrigt följer ett webbaserat distansupplägg. Möjlighet finns också att nyttja stödpass på VUX varje vecka.

För att kunna genomföra en fjärrdistanskurs behöver du tillgång till egen dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset för interaktion med lärare och klasskamrater samt god datorvana, avsatt tid och självdisciplin.

Antagning sker var tionde vecka och kursen följer en fast terminsplanering.

Distanskurser via VUX

Distanskurser genomförs via webben i Vux regi. Det innebär möjlighet att träffa ansvarig lärare för kursen, trots ett webbaserat distansupplägg.

För att kunna genomföra en distanskurs behöver du tillgång till egen dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset för interaktion med lärare samt god datorvana, avsatt tid och självdisciplin.

Tänk dock på att studietakten påverkar studiemedlet. Du söker själv studiemedel och ansvarar även för att meddela CSN om eventuella förändringar som kan påverka studiemedlet. Skolan meddelar CSN att studierna startat. När kursen är klar och betyg har satts så skickar skolan uppgifterna till UHR. Om du vill ha ut ditt betyg kontaktar du vux@skelleftea.se.

Webbkurs via Hermods

En webbkurs kan starta årets alla måndagar, du önskar själv startdatum. Om du blir antagen kan du börja kursen tidigast tre måndagar från det datum du sökt. Hur många veckor du väljer att läsa kursen är också valfritt, tänk dock på att detta påverkar studietakten. Läs mer på www.skelleftea.se/webbkurser för att se vad som gäller angående studietakt och så vidare.

Du ansöker via blanketten nedan. Rektor beslutar om antagning. Inom ca tre veckor skickar skolan ut ett antagningsbesked via e-post. Du söker själv studiemedel och ansvarar även för att meddela CSN om eventuella förändringar som kan påverka studiemedlet. Skolan meddelar CSN att studierna startat. När kursen är klar och betyg har satts så skickar skolan uppgifterna till UHR. Om du vill ha ut ditt betyg kontaktar du vux@skelleftea.se.

Om din kurs har avbrutits och du vill återuppta den så ska du skicka ett mail till vux@skelleftea.se 

Ansök till webbkurs

 

FRÅGOR OCH SVAR

Behöver du hjälp att planera dina studier?

Studie- och yrkesvägledningen, CV

Vill du ha ett betyg utskrivet skickar du e-post till vux@skelleftea.se

Hur kan jag se vilka kurser jag är registrerad i just nu?

Om du vill se vad du läser just nu kan du logga in på mina sidor. Klicka sedan på ”Visa studieplan”.

Hur kan jag se vilka kurser jag läst tidigare eller vilket betyg jag fick?

För att se vad du läst på VUX tidigare och vilket betyg du fick, logga in på mina sidor. Klicka på ”Ansökan Vux” och sedan på ”Mina kurser”.

Vill du ha dina betyg utskrivna skickar du ett mail till vux@skelleftea.se. Uppge ditt namn och personnummer i mailet så skickas betyget till din folkbokföringsadress per post eller som pdf via epost. Meddela i mejlet hur du vill ha ditt betyg.