Källsorteringsspelet

 

 

 

Har du koll på hur du ska sortera dina sopor?

Dina sopor är inte bara skräp. Sortera dem väl, så kan vi se till att de kommer till nytta och kan återvinnas, bland annat som fordonsgas (biogas). Då behövs mindre kol och olja. Då minskar skadliga utsläpp och växthuseffekten. Vår värld blir lite renare och världens resurser används bättre.

På den här sidan kan du testa vad du vet om källsortering. Välkommen att spela!

Chansa inte i din soppåse!

Rester av målarfärgen, nagellacket och insektmedlet. Mobiltelefoner, trasiga glödlampor och kasserade batterier. Det är exempel på sådant som ska till någon av våra insamlingsplatser för farligt avfall.

Räknat per person hamnar 1,8 kilo farligt avfall och elavfall varje år i fel soptunna. Det blir totalt minst 18.000 ton sopor som kan innehålla bly, kvicksilver, kadmium och andra giftiga ämnen. Hjälp oss ta rätt på detta – varje gram betyder mycket för miljön!

En del föremål kan verka otydliga i spelet, plastflaskorna till exempel. Om du har helt rengjorda, tomma plastflaskor så kan du lämna dom på en återvinningsstation i containern för hård- och mjukplast. I spelet däremot så ska du sortera dom till farligt avfall. Det är för att visa att om du är det minsta osäker över vad det du ska slänga innehåller, så vill vi att du tar med det till någon av våra bemannade återvinningscentraler. Där kan du fråga den kunniga personalen.

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden
Informationen granskades: 2016-09-07