Avläsning av vattenmätare

Så här läser du av och rapporterar in mätarställningen på din vattenmätare.

Läs av:

 1. Kontrollera ditt mätarnummer.
 2. Läs av mätarställningen på din mätare.
 3. Rapportera mätarställningen till oss på det sätt som passar dig.

Rapportera in:

 1. Via e-tjänsten 
  Privatpersoner behöver kundnummer, personnummer (tolv siffror, utan streck). Företagare anger 00 (två nollor) + organisationsnummer i stället för personnummer.
 2. Självavläsningskort - posta en svarstalong
  Om du har fått ett självavläsningskort fyller du i det och skickar med post. Det är viktigt att de datum vi frågar efterföljs. Om du är sen, ring kundtjänst eller använd e-tjänsten.
 3. Via smartphone och appen "Mitt Skellefteå"
  Ladda ner appen "Mitt Skellefteå". När du rapporterar via appen behöver du kundnummer, mätarställning och vilket datum avläsningen gjordes.
 4. Via Kundtjänst
  Ring kundtjänst 0910-73 50 00 (tryck 3). Vi behöver ditt kundnummer eller adress samt datum för avläsningen och mätarställningen.
Ansvarig nämnd: Samhällsbyggnadsnämnden
Informationen granskades: 2020-01-20

Frågor och svar om vattenavläsning

 • Jag har tappar bort mitt avläsningskort

  Har du tappat bort ditt avläsningskort går det bra att använda informationen som finns på din räkning (kundnummer, mätarnummer) för att rapportera mätarställningen via e-tjänsten (nytt fönster)

 • Jag försöker rapportera via E-tjänsten men den kan inte ta emot min registrering

  Systemet tillåter bara inregistreringar inom ett visst intervall som styrs av din förväntade årsförbrukning. Detta eftersom din inrapportering går direkt in i vårt system och påverkar din nästa faktura. Om det är så att din förbrukning förändrats avsevärt sedan senaste avläsningen behöver vi justera din beräknade årsförbrukning. (se avsnitt ovan). Kontakta då vår kundtjänst som hjälper dig både med inregistreringen av mätarställningen och att justera din beräknade årsförbrukning. Men du har väl först kollat att du läste av rätt ???

 • Hur vet jag vilken förväntad årsförbrukning jag har?

  Uppgiften vi har om din anläggnings förväntade årsförbrukning kan du se på din räkning, varje gång den kommer.

 • Jag försökte läsa av mätaren men misslyckades

  Om du har problem att läsa av mätaren kan du ringa kundtjänst.

 • Vadå årsförbrukning?

  Kostnaden för vattenförbrukningen, som står på din räkning, är en del av den förväntade årsförbrukningen. Vilken årsförbrukning du förväntas ha, beror på hushållets storlek. Vi justerar din förväntade årsförbrukning allt eftersom du rapporterar in mätarställningen år efter år, eller om du ringer in till vår kundtjänst och meddelar att hushållet kommer att förändra sin vattenanvändning. (länk till puffen http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=105227