Avloppsvatten kan ses som ett samlingsnamn för dag- och spillvatten. Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner ner i våra rännstensbrunnar från hustak, vägar och grönytor. Spillvatten är disk-, toalett- och duschvatten samt vatten från industrier.
Spillvatten innehåller näringsämnen och bakterier från vår avföring. Näringsämnen kommer också från rengöringsmedel och tvättmedel som ofta innehåller fosfor. Både från industrier och hushåll kommer också en del tungmetaller, miljögifter och andra föroreningar. Spillvattnet leds via spillvattennätet till ett avloppsreningsverk för rening.
Dagvatten är regn- och smältvatten som kommer från till exempel hustak, dränering, gator och parkeringar. Spillvattnet leds via dagvattennätet till närmaste vattendrag, sjö eller hav, utan att passera ett reningsverk. För att minska risken för förorening är det därför viktigt att tungmetaller, olja och bekämpningsmedel inte följer med.
Reningsverken ska i första hand ta emot och rena hushållens avloppsvatten. Verksamheter är skyldiga att lämna uppgifter om sina utsläpp, om fastigheten används till annat än bostadsändamål. Läs mer om avlopp från industrier och andra verksamheter.
För att avloppsvattnet ska kunna släppas ut i naturen genomgår det flera reningssteg, där huvudstegen är mekanisk, kemisk och biologisk rening.
Om du bor inom ett kommunalt verksamhetsområde har du rätt att få din fastighet kopplad till det kommunala nätet. Kontakta kundtjänst om du vill göra en ansökan.
I Skellefteå kommun ska matavfall från hushåll, restauranger och liknande tas omhand via insamling i kärl (papperspåsar för matavfall), för att sedan behandlas biologiskt i vår biogasanläggning.
Ledningsnätet klarar inte av att transportera matavfall, då risken är stor att det kan bli driftstörningar som följd. Av den anledningen tillåter vi inte anslutning av avfallskvarn till avloppsnätet annat än i undantagsfall. Avfallskvarnar får endast installeras om vi efter ansökan godkänner det. Om ansökan godkänns ska åtgärder för att separera organiskt material vidtas. Fastighetsägare ska i så fall installera och bekosta en separat tank, vars innehåll ska transporteras till biogasanläggningen.
Ligger din fastighet utanför kommunalt verksamhetsområde och kommunalt avlopp inte är möjligt för din bostad ska du installera en egen avloppsanläggning. Läs mer om detta på sidan Eget avlopp.
Anslut till kommunalt vatten och spillvatten
Avloppsvatten från industrier, verksamheter
Slam och latrin
Frågor och svar
Välkommen till Skolsajten! Här hittar du som pedagog aktiviteter, lektioner, studiebesök, material, länktips och annat matnyttigt som vi kan erbjuda till din klass.
Läs mer.
Skelleftea.se använder kakor (cookies). Klicka ok om du godkänner att kakor lagras på din dator. Läs mer om cookies.