Så bokar du en ledig tomt för småhus

För att boka en ledig tomt för småhus i Skellefteå kommun använder du vår e-tjänst Tomtbokning småhus.
Du kan bara boka en (1) tomt, det kostar 5000 kr i bokningsavgift och allt du behöver är ett fungerande BankId. Så här fungerar det.

1. Hitta den tomt du är intresserad av att boka via kartan. Är tomten markerad grön så är den bokningsbar, under bokning av någon annan eller så kommer den att bli bokningsbar. Röda tomter är bokade. 

bild från e-tjänsten som visar hur kartan ser ut med bokningsbara tomter

Om du klickar på en grön yta på kartan så får du lite mer information om den aktuella tomten, storlek, adress, förutsättningar och pris till exempel. När du har valt tomt klickar du på knappen ”Boka tomt”. Finns inte knappen Boka tomt så beror det på att tomten inte är släppt eller att någon annan hunnit före och bokat tomten. 
Tomter som avbokats och blivit lediga igen läggs ut igen så snart de avbokats, tomterna släpps sedan på Tisdagar kl 10.00.

2. Nu öppnas e-tjänsten och du loggar in med BankId. Från och med att du börjar fylla i formuläret så låser du den valda tomten för andra intressenter under 10 minuter. Väljer du att avsluta utan att färdigställa formuläret så släpps tomten för andra att boka efter 10 minuter. Fyll i formuläret och skicka in din bokning. Finns det medsökande till bokningen så behöver du ha dennes personnummer i beredskap också. Observera att den folkbokföringsadress som är kopplad till ditt BankId endast kan användas till en (1) tomtbokning.  

bild om visar hur formuläret i e-tjänsten ser ut

Här kan du se hela formuläret, som bild, och vilka uppgifter du behöver fylla i

3. Om någon annan har hunnit börja boka tomten före dig så kommer du att få ett meddelande i e-tjänsten om att ”tomten just nu bokas av någon annan”. Detta innebär att formuläret inte går att använda. Du måste antingen välja att vänta och försöka igen senare eller återvända till kartan för att välja en annan tomt. Tips! Ladda gärna om kartan. 

4. När du godkänt villkoren, titta över förhandsgranskningen och klicka sedan på Skicka in så har du bokat tomten. Obs! Om du har använt mer än 10 minuter för att fylla i formuläret så kan någon annan ha hunnit boka tomten före dig. 

bild som visar kvittot i e-tjänsten när tomten är bokad

5.En bokningsbekräftelse skickas till den e-postadress som du angett i formuläret.

Du har nu också möjlighet att logga in när som helst för att följa ditt ärende, skicka meddelanden till Mark och exploatering och få svar via Mina Sidor. På Mina Sidor kommer du också att se statusuppdateringar genom hela processen, dessa skickas som notiser till din e-postadress och som sms om du har valt det som alternativ.

bild som visar kommunikation mellan handläggare och tomtköpare via Mina sidor

6. En bokningsavgift på 5000 kr faktureras när bokningen är genomförd. Pengarna betalas inte tillbaka om du ångrar din bokning men avräknas från tomtkostnaden.

7. En handläggare från Mark och exploatering kontaktar dig inom 3 arbetsdagar för återkoppling och information om vad du har bokat, kontrollerar kontaktuppgifter, vilka steg du behöver gå igenom innan du kan börja bygga på tomten. 

 

Om en köpare ångrar sin bokning så kommer tomten att åter markeras som grön på kartan. Fakturerad bokningsavgift betalas inte tillbaka.

Om du saknar BankId kontaktar du kundtjänst på 0910-73 50 00, ditt ärende kommer då att handläggas inom tre dagar. Observera att tomten riskerar att bokas av någon annan, via e-tjänsten, i väntan på handläggning. 

Se lediga tomter
Checklista för tomtköpare
Frågor och svar

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-11-05