Byskeskolan lyckades minska matsvinnet

Varje år slängs minst en miljon ton matavfall i Sverige. För att kasta mindre mat anordnade Byskeskolan förra vintern en matsvinnstävling – ett initiativ som ett år senare fortfarande gör skillnad.

Idén till matsvinnstävlingen kom från eleverna i Byskeskolans matråd. De ville göra något för att minska mängden mat som kastas i onödan och föreslog en tävling. Högstadiet tävlade mot de yngre klasserna i låg- och mellanstadiet om vem som kastar minst överbliven mat från tallrikarna.

Tävlingen startade i januari i år och pågick under fyra veckor.

- Jag märkte hur eleverna började påminna varandra om att ta mindre portioner, känna efter och sedan hämta mer ifall de fortfarande var hungriga, berättar Stina Dahlgren, kock på Byskeskolan.

Varje dag vägdes tunnorna med matsvinn för att se vilket lag som kastat minst. Och det minskade rejält. Under en dag kunde cirka 350 elever kasta så lite som 4 kilo, alltså ungefär 11,5 gram per elev.

- Förr behövdes två kärl för matrester, men under tävlingen minskade det så att vi klarade oss med ett kärl, säger Stina Dahlgren.

Den positiva trenden håller i sig även ett år efter tävlingens slut.

- Än idag klarar vi oss med ett kärl för mat som slängs från tallriken, konstaterar Stina Dahlgren.

När tävlingen var slut kunde de yngre klasserna koras som vinnare. Vinsten var att få bestämma matsedel under en vecka utifrån olika alternativ. Det blev lasagne, tacos, plättar, potatisburgare och tikka masala.

Men matsvinn handlar inte bara om det som kastas från tallriken, utan även vad vi gör med den överblivna maten som inte hamnar på tallriken.

- Vi försöker ta tillvara på det som blir över. Vissa rester kan vi använda som mellanmål och annat kan vi frysa ner och servera under lovveckor och till middag på ett äldreboende, säger Stina Dahlgren. 

Under tävlingen jobbade elever och lärare samtidigt i klasserna med frågan om hur vi kan minska matsvinnet och engagemanget har inte tagit slut bara för att tävlingen gjort det.

- Det fortsätter att komma andra förslag på hur vi kan göra måltiderna mer hållbara. Det handlar om allt från att köpa närproducerat till att anordna dagar med enbart vegetariska rätter och att satsa på fräschare salladsbufféer som lockar fler att äta mer grönt, berättar läraren Veronica Dahlberg.

Blir det en till matsvinnstävling?
- Många vill det, så kanske. Nu är utmaningen att vi idag har så litet matsvinn att det är svårt att minska det ytterligare, skrattar Veronica Dahlberg.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2019-11-27