Här har vi samlat vanliga frågor och svar om Coronapandemin. Var uppmärksam på att svaren kan ändras utifrån att läget förändras. Sidan uppdateras regelbundet.
Just nu i Västerbotten behöver alla ta sitt ansvar. Om du som vårdnadshavare väntar på provsvar eller är hemma med barn som testat sig så rekommenderar Smittskydd i Västerbotten att övriga syskon i hushållet också är hemma i avvaktan på provsvar. Detta för att undvika fler fall som eventuellt insjuknar i anslutning till att de varit på förskolan/skolan. Blir det ett positivt provsvar (Att det är Covid-19.) så omfattas alla i hushållet av hemkarantän. Det innebär att alla ska stanna hemma, oavsett ålder, även barn. (Det kallar vi familjekarantän)
Du kan inte få sjukresa till vaccination mot covid-19, men om du har beviljad färdtjänst kan du använda den för resan. Läs mer på 1177.
Tilluft är den luft som tillförs lokalerna. Det är utomhusluft som filtreras, värms upp och tillförs lokalen. Frånluft är den luft som lämnar lokalerna. Den filtreras och via värmeväxlare överförs energin till tilluften innan den skickas ut från byggnaden. Ingen luft återcirkuleras.
Om man upplever hög temperatur eller starka dofter kan vädring vara ett effektivt sätt att snabbt åtgärda detta. Då vädrar man ordentligt under kort tid.
Som regel startas ventilationen en timma innan verksamhetens arbetsdag startar och stängs av en timma efter Som regel startas ventilationen en timme innan verksamhetens arbetsdag startar och stängs av en timme efter arbetsdagens slut. Om vi tar ett klassrum som exempel så har vi där ca 3-5 omsättningar per timme. Det innebär att vi efter dagens slut byter ut all luft 5 (3-5) gånger och innan personalen kommer på morgonen så byts den ut ytterligare 3-5 gånger innan verksamheten startar. På så vis säkerställer vi en bra luftkvalitet när verksamheten är igång.
Det blir i princip aldrig för lite luft i ett klassrum. Det som händer är att det blir varmare och man får en högre koldioxidnivå. (Gränsvärdet för koldioxid enligt AFS 5 000 ppm. Korttidsgränsvärde: 10 000 ppm) I ett klassrum ligger vi som regel under 1 000 ppm vid full belastning. Ventilationen är anpassad efter verksamhet och storleken på lokalen. I praktiken klarar vi oss länge även om ventilationen står stilla då vi har stora volymer i klassrummen.
I normalfallet 3-5 gånger per timme.
Samtliga lokaler har separat till- och frånluft med värmeåtervinning, vilket innebär att vi överför värmen från luften som ventileras ut till luften som tas in utifrån. Men ingen luft ”återanvänds”
Om man upplever hög temperatur eller starka dofter kan vädring vara ett effektivt sätt att snabbt åtgärda detta. Vädringen bör ske ordentligt och under kort tid.
Som regel startas ventilationen en timme innan verksamhetens arbetsdag startar och stängs av en timme efter arbetsdagens slut. Om vi tar ett klassrum som exempel så har vi där ca 3-5 omsättningar per timme. Det innebär att vi efter dagens slut byter ut all luft 3-5 gånger och innan personalen kommer på morgonen så byts den ut ytterligare 3-5 gånger innan verksamheten startar. På så vis säkerställer vi en bra luftkvalitet när verksamheten är igång.
Smittskydd menar att det saknas en tydlig koppling mellan användning av munskydd och minskad smittspridning i skolan. Smittan drivs i huvudsak vuxen till vuxen och därför är det viktigt att hålla avstånd. Det är viktigt att komma ihåg att munskydd inte skyddar mot smitta utan endast kan bidra till att den som använder det inte riskerar att smitta andra om den skulle vara sjuk. Det finns en risk att munskydd skapar en falsk trygghet.
Ytterligare anledning är att tillgången till munskydd från centrallagret i Umeå är begränsad. Arbetsgivaren måste säkerställa att vård- och omsorgspersonal, som är en prioriterad grupp, har tillgång till munskydd. När det gäller visir anses det inte som ett fullgott skydd. Istället bör man försöka placera sig vid sidan om eller snett bakom den man ska hjälpa.
Nej, om det är mindre än 6 månader sedan du hade covid-19 bedöms du ha immunitet. Detta kan revideras om annan kunskap skulle framkomma angående immunitetens effektivitet.
21-02-05: I flera länder har det upptäckts nya varianter av viruset som orsakar Covid-19 som lättare sprids. Reser du in i Sverige från utlandet är det viktigt att du stannar hemma, undviker nära kontakter, testar dig för covid-19 och inväntar provsvaret hemma! Informera din chef och delge chefen provsvaret när du fått det.
Rekommendationen att testa sig gäller oavsett vilka länder du har besökt. De gäller för barn i förskoleklass och uppåt, men inte yngre barn.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer till dig som reser eller har rest från länder med nya virusvarianter.
Om du har ett arbete som inte kan utföras på distans kan du ha rätt till smittbärarpenning de dagar du stannar hemma och inväntar provsvar. (Du ska stanna hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige.) Läkarkontakt behövs för intyg om smittbärarpenning. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.
Alla i Sverige som är 18 år och äldre rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att vaccinera sig mot covid-19. Det gäller även dig som haft covid-19.
Vaccinationen kan skydda dig från att få sjukdomen och minskar även risken för att du smittar andra. Om många vaccinerar sig kan smittspridningen på sikt bromsas.
Vaccinationen är frivillig och kostnadsfri. Skellefteå kommun ställer sig positiv till att så många som möjligt vaccinerar sig.
Region Västerbotten ansvarar för vaccineringen mot covid-19 i länet. Skellefteå kommun stöttar regionen i deras arbete genom att hjälpa till att utföra vaccinationer på vissa äldre samt en del personal som finns inom de prioriterade grupperna. Region Västerbotten informerar fortlöpande prioriterade grupper om hur de får tid för att vaccinera sig. I dagsläget går det inte att kontakta vården för att boka tid för vaccination.
Region Västerbotten och Skellefteå kommun följer den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten tagit fram. De olika faserna påbörjas i tur och ordning.
Läs mer om Folkhälsomyndighetens prioritetsordning. När alla prioriterade grupper vaccinerats blir det den stora allmänhetens tur. Innan junis utgång ska alla vuxna invånare i Västerbotten ha erbjudits vaccin. På 1177.se kan du se den preliminära tidplanen för Västerbotten. Informationen finns under rubriken "När kan jag vaccinera mig?".
Region Västerbottens smittskyddsenhet har bestämt att i Västerbotten ska alla stanna hemma som bor tillsammans med någon som har bekräftad covid-19. Det gäller samtliga personer oavsett ålder, även barn.
Barn som har symtom ska stanna hemma tills de har varit feberfria och mår bra samt i ytterligare två dygn.
Om barnet har haft en luftvägsinfektion och fortfarande har symtom som lite hosta eller lätt snuva kan hen gå tillbaka till förskola eller skola när allt följande gäller:
Läs mer på 1177
Tillägg 9 december 2020: Har man varit sjuk i konstaterad covid-19 under de senaste 6 månaderna omfattas man inte av familjekarantän. Då bedöms man ha immunitet.
Du kan få ersättning om förskolan/fritidshemmet eller skolan är stängd på grund av covid-19 fastän ditt barn inte är sjukt eller sprider smitta. Regeringen har beslutat om en tillfällig regeländring som är förlängd till och med 30 april 2021. Längre ned på sidan hittar du en länk till försäkringskassans frågor och svar.
Du får ersättning om huvudmannen beslutar om att ditt barns förskola/fritidshem eller skola ska stängas. Det gäller: - på smittskyddsläkares eller Folkhälsomyndighetens rekommendation eller - när verksamheten ligger i ett riskområde som Folkhälsomyndigheten har spärrat av eller - när verksamheten inte kan bedrivas på grund av att stora delar av personalen är sjuk. Om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program får du behålla din ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning om du måste vara hemma. När du ansöker om din ersättning anger du vård av barn i din ansökan. Kom ihåg att du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.
LÄNK https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler/fragor-och-svar-om-vab
Måltidsavdelningen har beslutat att inte betala ut matersättning eller ordna lunchpaket till gymnasieelever som har hemstudier. Beslutet grundar sig på att måltidsavdelningen behöver prioritera bemanningen för att säkerställa matlagning till sjukhus, vård och omsorg, grundskola och förskola under pågående Coronapandemi.
Personer med konstaterad covid-19 som håller sig isolerade i hemmet kan bedömas som smittfria efter minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring, när det dessutom gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
Du har bara rätt till omsorg om du inte kan ordna omsorg på annat sätt. Om det finns två vårdnadshavare och bara en av er deltar i samhällsviktig verksamhet så är utgångspunkten att den andra ska ta hand om barnet.
Om det finns två vårdnadshavare och bara en av er deltar i samhällsviktig verksamhet så är utgångspunkten att den andra ska ta hand om barnet.
Du bör i första hand se över möjligheten att hålla barnen hemma, eftersom syftet med en skolstängning är att minska risken för smittspridning. Anlita inte personer i riskgrupper, till exempel äldre släktingar, som barnvakt.
Om det finns två vårdnadshavare och bara en av er arbetar inom samhällsviktig verksamhet är utgångspunkten att den andra vårdnadshavaren tar hand om barnet. Det gäller även om vårdnadshavarna inte lever ihop.
Om du behöver omsorg, och inte har kunnat ordna det på egen hand, ska du anmäla ditt behov av omsorg till kommunen eller huvudmannen för skolan, förskolan, fritidshemmet eller den pedagogiska verksamhet det gäller. Kommunen eller huvudmannen kan ge dig information om hur du ska anmäla behov av omsorg för barn.
Om kommunen eller huvudmannen efterfrågar det, kan du behöva styrka ditt behov av omsorg med intyg från din arbetsgivare eller uppdragsgivare. Din arbetsgivare måste vara beredd att styrka att ditt arbete är samhällsviktigt.
Det är förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare.
Länsstyrelsen har samlat information om nationella och regionala föreskrifter.
Läs mer hos Länsstyrelsen
Nej. Det finns i nuläget inget som tyder på att coronaviruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.
Risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns, så kallad indirekt kontaktsmitta.
Mer information hos Livsmedelsverket
Hjälp med hemleverans av mat och dagligvaror kan du få genom butiker som kör hem varor.Här kan du se vilka butiker som har hemsändning av mat och andra dagligvaror och läsa mer om hur det går till.
Ett annat alternativ är att ringa till Röda Korsets hjälptelefon, 073-82 57 112, dit personer i behov av hjälp kan höra av sig. Läs mer om Röda korsets inköpshjälp här.
Virus ingår inte i en rutinmässig kontroll. Det kan möjligtvis bli aktuellt i speciella fall, till exempel spåra en smittkälla. (Källa: Folkhälsomyndigheten, bassängbad) Virus smittar huvudsakligen direkt från person till person i samband med bassängbad. Därför är bassängbad inte mer förknippade med virussmitta än andra miljöer där många människor vistas. Virus kan inte föröka sig i bassängvatten. De kan endast föröka sig i celler, till exempel i människor och djur. Infektionsförmågan avtar snabbt i bassängvatten genom att virus dör av desinfektionsmedel eller späds ut.
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19.
1177 Västerbotten
Utförligare information hos Folkhälsomyndigheten
Enligt smittskyddslagen har var och en skyddsplikt. Det innebär att den person som misstänker att hen bär en smittsam sjukdom är skyldig att själv vidta åtgärder för att minska smittspridningen.
Skellefteå kommun tillämpar funktionsstädning, där val av städmetod görs utifrån verksamhet, lokaltyp och graden av nedsmutsning. Städverksamheten följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för städning.
Oavsett städmetod och -frekvens så är alltid den personliga hygienen hos dem som vistas i lokalen avgörande för att dämpa smittspridning. Därför är det viktigt att du tänker på din egen hygien i kommunala lokaler där många människor rör sig.
Skelleftea.se använder kakor (cookies). Klicka ok om du godkänner att kakor lagras på din dator. Läs mer om cookies.