Copy-Barn i båt på väg mot solnedgång-PeterLilja.jpg

Gösfiske

Det är extremt dålig sikt i vattnet. Solen är på väg ned och regnet som fallit den senaste veckan har gjort sjön grumlig. De flesta jagande fiskar har lagt ned aktiviteten. Alla utom en. Gösen, den största medlemmen i abborrfamiljen, har inga problem. Tvärtom, den trivs förträffligt, och den försämrade sikten har märkbart ökat dess aktivitet. Dess unika ögon registrerar enkelt de minsta ljusförändringar och ger en bild av omgivningen när det är omöjligt för andra fiskar att se något. Den vänder blixtsnabbt mot den gulrandiga wobbler som passerar förbi.

Var

Gösens extremt känsliga ögon ger fördelar i jakten, men också nackdelar. Den skyr nämligen ljus, vilket gör att dess utbredningsområde begränsas till vatten med dålig sikt. Den föredrar också vatten med djuphålor som sträcker sig ned till 15 m, där den kan söka skydd de dagar som ljuset är för starkt.

Gösen föredrar också varmt vatten vilket begränsat dess utbredningsområde i Norrland till enstaka platser. I Skellefteå kommun finns sedan gammalt ett gösbestånd fr.o.m. Bodaträsket upp t.o.m. Neboträsket i Bureälvens vattensystem.

Hur

I ett stort vatten som Burträsket kan det vara svårt hitta gösen. Den mest populära och effektiva metoden i såna vatten är trolling med jigg eller wobbler. Fördelen med denna metod är att man enkelt täcker av stora ytor och på så sätt lättare kan finna fisken. Har man väl fått en gös på ett ställe kan det ofta löna sig att fortsätta fiska på platsen. Ett bra tips är också att prata med andra fiskare för att få ett eller annat tips på bra platser.

I mindre sjöar kan man med fördel fiska av djuphålor. I skymningen följer dock gösen ofta bytefisken nära ytan. Så fastän sjön är djup där man fiskar kan det löna sig att presentera betet nära ytan.

Känner man till vart gösen brukar jaga är mete med betesfisk också effektivt.
Jämfört med gädda föredrar gösen mindre byten. Beten och betesfisk i storlek 8 – 15 cm rekommenderas. Gösen attackerar alltid bakifrån så se till att den krok som sitter längst bak är felfri och sylvass.

När

Eftersom gösen är som mest aktiv under den varmaste sommarmånaden och när ljuset avtar kan man med fördel fiska när yttre förhållanden är som ljuvligast: En varm augustikväll då solens sista glöd speglas på Burträskets lugna vattenyta. Med sig i båten tar man ett par lättöl, gravlaxmackor och sist men inte minst en bra fiskekompis. 

Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2012-09-14