Gäddfiske 1.jpg

Gäddfiske

En knappt märkbar färgförskjutning syns i den täta vassen och följs sedan av en svag rörelse i vattnet. En ensam mört som passerar ser den inte men det känsliga sidolinjesystemet, som löper längs kroppen likt en tunn tråd, påverkas av vattnets rörelse och signalerar: FARA!

Jägaren är ikapp sitt byte på bråkdelen av en sekund och käftarna sluts över mörten som sedan vänds och sväljs med huvudet före. Gäddan har uppnått den perfekta formen för en jägare och den kan med fog liknas vid en tiger i vattenmiljö. Ett effektivt camouflage kombinerat med snabbhet på kort distans gör att få byten klarar sig undan.

Att gäddan är stor och dessutom lätt kan retas till hugg gör den till en av våra mest populära sportfiskar. Något som väcker jaktlusten är vad som behövs för att få en närkontakt med aggressiva påslag och tuffa fighter. Det bästa av allt är att gädda kan fiskas i nästan alla kommunens sjöar och på många platser vid kusten. Kåge-, Innerviks- och Ytterviksfjärden erbjuder bra fiske. I strömmande vatten är det selen och de lugnflytande avsnitten som är intressanta.

Säsongen börjar redan på vårvintern med isfiske. Vanligaste formen är angeldon som förses med en bytesfisk och en knallsats som signalerar huggen. Vill man få sina barn intresserade av fiske är denna spännande metod ett av de framgångsrikare.

Fisket efter gädda med sportfiskeredskap utövas med framgång från slutet av maj till oktober. Gäddan leker i samband med islossningen. Ett bra fisketillfälle är strax efter leken i senare delen av maj när gäddorna åter är hungriga. Grunda sjöar och vikar är oftast bäst i början och slutet av säsongen när vattnet är kallt. När vattnet värms upp på sommaren flyttar sig de stora gäddorna ut till djupare och kallare vatten. De mindre står dock kvar och njuter av solen i vassprydda vikar.

Vanliga spinnfiskebeten som används är jiggar, skeddrag, spinnare och wobblers. Under senare år har ytgående beten s.k. ”jerkbaits” blivit populära. Ofta hoppar gäddan högt upp i sin jakt på dessa små plaskande tingestar. Liknande påslag får man också uppleva om man använder flugspö och stora glittrande flugor i ytan.

Under senare år har glädjande nog allt fler sportfiskare börjat släppa tillbaka de stora gäddor man fångat. Meterlånga gäddor är ofta tiotalet år eller äldre och fyller en viktig funktion i vattnets ekosystem.

Gäddan växer precis som andra fiskarter så länge den lever och alltmedan den äter och växer så kanske den också intresserar sig för ditt drag.

Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2010-04-23