Avrättningsplatsen på Bureheden

Tre människor miste livet på avrättningsplatsen på Bureheden. Idag finns inga synliga spår efter bödelns verksamhet, men obehaget hänger kvar i luften. Vid avrättningarna samlades folket i bygden för att se på. Det var en fostran – utför du hemska brott så slutar du så här!

Avrättningsplatser låg en bit från bebyggelsen, gärna i anslutning till en större väg och ofta vid en socken- eller länsgräns. Man trodde nämligen att avrättade gick igen och då var det bättre att de spökade i avskildhet. Avrättningsplatsen på Bureheden följer mönstret. Den ligger avsides, men strategiskt, vid gamla kustlandsvägen. På platsen har Bureå hembygdsförening rest en minnessten och platsen är utmärkt med en hänvisningspil målad i form av en bödels bila.

Åren 1827-1836 miste tre personer sina liv på Bureheden. Den förste var samen Nils Persson från Auktsjaure i Arvidsjaur, som dömts till döden för att ha mördat en nybyggare. Nils halshöggs och steglades. Stegling innebar att kroppen stympades och placerades på ett stegelhjul – ett hjul på en hög stubbe. Huvudet sattes på en påle vid vägen, så att förbipasserande skulle avskräckas från att begå brott. Tre år senare avrättades den 22-åriga änkan Sara Greta Persdotter. Sara Greta var dömd för att ha mördat sin 8 månader gamle son. Den siste att avrättas var Nils-Petter Petterson – 1836 föll hans huvud för den blankslipade bilan. Han var dömd för mord på sin hustru.

Nils-Petters skarprättare var Jacob Gyll från Umeå, även kallad Gammelgyllen. Enligt traditionen utmärkte han sin status genom att bära små guldörhängen i form av bilor. Bödeln vid de två första avrättningarna var Olof Olofsson Häll från Varuträsk. Hälls bila finns i dag i Skellefteå museums samlingar. Där finns också visor diktade om änkan Sara Greta. Hennes öde, att i djupaste fattigdom ha dödat sitt barn, grep befolkningen djupt. Visor om hennes dåd diktades och spreds vida kring.

Avrättningarna var offentliga och lockade stora skaror nyfikna – att se på en avrättning ansågs fostrande. Runt stupstocken bildade socknens bönder en ring, en spetsgård, som hindrade folk från att ta sig fram till den dömde. För att se bättre klättrade en del upp i träd och det berättas hur de ibland svimmade och föll ner. Varmt blod från en avrättad ansågs i folktron kunna bota sjukdomar. Det var därför vanligt att sjuka försökte komma fram och få en skvätt.

Den sista offentliga avrättningen i Sverige skedde 1875 och den sista dödsdomen verkställdes 23 november 1910, då rånmördaren Alfred Ander miste sitt huvud i en giljotin. Sedan 1921 är dödsdomar avskaffade i vårt land.

Vägbeskrivning

Åk till Bureå, 2 mil söder om Skellefteå, längs E4:an. Sväng österut in på mindre grusväg (mot skjutbana) strax söder om södra infarten till Bureå. Följ grusvägen några km till skylt. 


 

Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2009-03-02