Det är populärt att bada från hällorna.jpg

Burehällorna –naturvårdsområde för sol och bad

Högsommarvärmen på land har sedan länge fått tröjan att klibba mot ryggen och glassen i handen smälte snabbare än vad munnen förmådde att svälja. Det är med lättnad vi nu äntrar båten och för färd genom havets svalka mot Burehällorna.

Fören glider in naturhamnen på dess södra strand. Intill oss ligger en vackert inbjudande sandstrand i perfekt läge för eftermiddagssolen och svalkande dopp i havet.

Burehällorna ligger utanför Tällön på Burekusten och nås bekvämast med båt. Genom landhöjningen har en smal förbindelse till fastlandet vuxit fram som gör att man även kan nå området till fots.

Efter en kort promenad längs västra stranden kommer vi till dess nordvästra spets med vackert rundslipade klipphällar. Sjöbrisens svalka skänker oss denna dag den där behagliga temperaturen som ligger någonstans mittemellan sandstrandens solvärme och vattnets svalka. Vyn utöver havet i norr intalar oss att slå oss ned och låta tankarna sväva fritt.  

Burehällorna är sedan 1984 skyddat som naturvårdsområde. Förutom sandstrand och klipphällar är det klapperstensstränder som kantar området. En blåsig dag finner man lä bakom den medelålders tallskog som växer i mitten av området.

Burehällorna är ett perfekt utflyktsmål en varm sommardag för sol och bad eller en stilla sommarkväll för ett grillkalas i glada vänners lag. En enklare service med utedass, eldstäder, vindskydd och flytbryggor gör besöket enkelt och bekvämt.

På låga varv passerar vi Tällön norrut. Solen har gått ned och vi känner oss så där mysigt nöjda med dagens lek och bad och kvällens grillfest. Det har varit en sån där dag som man kommer att minnas längre än andra och som gör att vi kommer tillbaks Burehällorna för att få uppleva känslan igen. Kanske vi ses där?

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2014-04-16