Berg o geo Vid Kamsåfallet bildar Byskeälven gamla fåra en dramatisk kanjon. FotoAnna Lindfors.jpg

Kamsåfallet

Tidsmaskiner finns inte än, men vi kan komma rätt nära. Följ med oss till den plats där inlandsisens smältande massor drog fram i form av en mäktig isälv, som ursinnigt skar sig fram genom landskapet.

Kamsån, ett av Kågeälvens källflöden, är idag en liten öringförande skogså med en medelvattenföring av blott 1 m3/s. Detta porlande vattendrag kan tyckas obetydligt när den i sin stilla framtoning smeker sig fram genom skog och mark. Men denna försynta uppenbarelse döljer ett förflutet som en sann regent över landskapets utformning.

Redan före den senaste istiden fanns här ”Torrdalen”, en älvsfåra som sträckte sig från Storavan (25 km väster om Arvidsjaur) ned till Ostvik, norr om Skellefteå. När den tjocka inlandsisen smälte samlades vattenmängderna i dalgången, och formade en magnifik isälv.

Kamsåfallet befinner sig i en djupt nedskuren ravin, beläget inom ett tre kvadratkilometer stort och renspolat hällområde, där flera isälvsrännor finns. Nedströms fallet har denna forna isälv avlagrat stora mängder material. I västra änden av Degervattnet finns rester av det deltaområde som bildades då havsytan stod som högst, ungefär 240 meter över dagens havsyta.

Kamsåfallet ger perspektiv på tillvaron och skänker ett stort mått av ödmjukhet inför den planet som vi alla är beroende av. Inte minst infinner sig tanken på de krafter som kan sättas i rörelse, när vår värld sätter den sidan till.

Den skarpa kontrasten mellan den porlande skogsån och den vrålande vattengigant som en gång dominerade denna plats, stämmer till eftertanke. Så lyft sakta av dig din ryggsäck, slå upp en kopp kaffe och sträck ut dig på Kamsåfallets berghällar. Låt fantasin styra för ett tag och återvänd hem med intryck och tankar -en lyx som vi gärna bjuder på. 

Vägbeskrivning

Kör från Skellefteå norrut efter E4. Sväng vänster vid Frostkåge och kör ca 33 km till byn Stavaträsk. Sväng höger i Stavaträsk i riktning norrut mot Degerträsk. Sväng vänster ca 1 km efter att ha passerat Degerträsk. Fortsätt vägen längs Degervattnets och Kamsåns norra strand i knappt en mil. Sväng höger och fortsätt ytterligare ca 1 km uppefter Kamsåns norra strand. Parkera bilen och ta stigen som går ett par hundra meter ned mot Kamsåfallet. Vägen från Degerträsk kan vara dålig och är normalt sett ej farbar vintertid.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2014-04-16