Vitberget mitt i stan

På bara någon minuts avstånd från centrala Skellefteå ligger Vitbergsområdet. Med känslan av att befinna sig betydligt längre bort från staden kan man här vandra i skogar av vildmarkskaraktär, plocka bär och svamp eller ta en skidtur en vacker vårvintermorgon. Vitbergsområdet är dessutom Skellefteås i särklass mest intensiva friluftsområde, fullt av friluftsaktiviteter -allt intill centrala Skellefteå!

På vissa platser står tiden stilla. Som om världen gick sin gilla gång överallt utom just där. Precis den känslan får man när man besöker Vitbergsområdet, det fantastiska friluftsområdet strax norr om Skellefteå centrum.

Vitbergsområdet ligger runt topparna på Vitberget och Nöppelberget. Och här är det gott om nästan magiska naturupplevelser. Välkänd för de flesta är den fantastiska utsikten över Skellefteå från Vitbergets topp. Men lika okänd är den kanske ännu vackrare utsikten västerut från Nöppelbergets brant strax bortanför TV-masten. Att hitta en sådan ödslig och fantastisk utsikt i utkanten av en stad är förmodligen helt unikt.

Vitbergsområdet ger dig möjlighet att uppleva en rad härliga skogsmiljöer. På en kort tur kan man vandra genom såväl karga hällmarker med flerhundraårig tallskog, täta och öppna granskogar som trolska myrlandskap. Här finns också ståtlig gles pelartallskog med resliga raka träd och ett par vackra skogstjärnar som tillför sin alldeles speciella magi, inte minst en höstmorgon när dimmorna lättar från vattnet.

Hela området lämpar sig mycket väl för allehanda friluftsaktiviteter på egen hand. Vandring, orientering, svamp- och bärplockning eller bara en promenad för att rasta hunden är några exempel. Men här finns också ett flertal motionsspår både med och utan belysning för den som vill ha det lite mer tillrättalagt och ända komma ut i naturen.

På väg in i området hittar du också mängder av aktiviteter och föreningslivet på Vitberget är omfattande. Oavsett om du är intresserad av att gå, springa, cykla, skjuta, åka skidor eller klättra så finns här föreningar som passar dig. Vitbergsbadet erbjuder tempererade bad sommartid för hela familjen.

Men Vitberget är värt ett besök även vintertid, du kan till exempel åka skidor på både längden och tvären och dessutom promenera -med eller utan stavar.

Packa utflyktskorgen, ta gärna med en kikare, och bege dig ut på din alldeles egen tidsresa på Vitberget. Sköna naturupplevelser väntar!

Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2009-03-02