Berg o geo Vid Kamsåfallet bildar Byskeälven gamla fåra en dramatisk kanjon. FotoAnna Lindfors.jpg

Berg och geologi

Grunden för Skellefteå lades på havets botten för närmare 2000 miljoner år sedan. Då bildades nämligen huvuddelen av den berggrund som idag är den landyta vi ser i kommunen.

På den tiden låg det som skulle bli Skellefteå kommun som en del i superkontinenten Pangea och täcktes av stora havsdjup. I samband med vulkanisk aktivitet på havsbotten bildades då ett av världens rikaste mineralområden som sträcker sig från Skellefteå och 15–20 mil i nordvästlig riktning. Området kallas Skelleftefältet och har till idag givit oss ett 100-tal kända malmkroppar med rikliga förekomster av bl.a. guld, silver, koppar och zink. Sedan starten av gruvan i Boliden 1926 utgör Skelleftefältet basen för gruvindustrin i Västerbottens län.

En av malmkropparna i Skelleftefältet ligger i Varuträsk och bröts under åren 1933–1946. I malmen fann man fler än 50 olika mineraler och bland dem en som fått sitt namn uppkallat efter platsen –Varulit. Idag erbjuds guidade turer ner i ”Vildmarksgruvan”. Iklädd stövlar, hjälm och overall är det som att inträda en annan värld med gruvans glittrande bergväggar i regnbågens alla färger.

Här kan du läsa mer om berg och geologi. Du hittar också intressanta länkar nedan.

 • Allemansrätten

  Naturen är öppen och tillgänglig för alla. Det betyder att du får vistas i naturen om du visar hänsyn och inte stör eller förstör.

  Läs mer om Allemansrätten

 • Grottor

  Grottor väcker med automatik en känsla av mystik och spänning. Kanske är det chansen att upptäcka det hemliga, det sedan länge bortglömda eller att få en glimt av det okända fördolt i det mörka som sätter fart på fantasin. Till de flesta grottor finns också en historia eller sägen knuten: ”…skogsrövare hit överkomna ifrån Norge togo deras hemvist uti en bergskula…”

  Läs mer om Grottor

 • Gruvberget , Bygdsiljum

  Den första masugnen i Västerbotten byggdes i Bygdsiljum. Det var den enda i länet som försågs med järnmalm från en lokal gruva. Andra masugnar fick malm från till exempel Roslagen. Av masugnen återstår idag ingenting, men gruvan är värd ett besök. På Gruvberget kan du gå in i ett nio meter djupt gruvhål som går som en tunnel in i berget.

  Läs mer om Gruvberget , Bygdsiljum

 • Höga berg med utsikt

  Bergstoppens dragningskraft är oundviklig! Det känns oftast ”ogjort” att nöja sig med att bara gå halvvägs upp. Om än Skellefteå kommun inte är den mest kuperade kommunen och t.o.m. kan synas platt i jämförelse med fjällregionens höga berg och djupa dalar finns ändå många höjder med god utsikt.

  Läs mer om Höga berg med utsikt

 • Istidslämningar

  Människan och de växt- och djurarter vi har idag vandrade in till Norrland och Skellefteå kommun allteftersom isen smälte bort. Den senaste istiden och inte minst dess avsmältning satte enorma krafter i rörelse som till stor del format det landskap vi har idag.

  Läs mer om Istidslämningar

 • Kamsåfallet

  Tidsmaskiner finns inte än, men vi kan komma rätt nära. Följ med oss till den plats där inlandsisens smältande massor drog fram i form av en mäktig isälv, som ursinnigt skar sig fram genom landskapet.

  Läs mer om Kamsåfallet

 • Marranäsvältan –ett naturens ständigt föränderliga konstverk

  Vad har hänt på denna plats? Har en meteorit störtat ner här? Ta med era barn till denna plats och låt deras fantasi få fritt spelrum utan ”vuxna” kommentarer. Ställ bara frågan: Vad tror du har hänt här?

  Läs mer om Marranäsvältan –ett naturens ständigt föränderliga konstverk

 • Mjölkstenen

  Mjölkstenen är ett stort flyttblock som kluvits i två delar och är skyddat som naturminne. Om detta stora stenblock kunde tala skulle det med all säkerhet ha mycket att berätta. Stenen har fått sitt namn från det att kvinnor från Önnesmark brukade stå här för att sälja mjölk och palt till soldater på väg till det militära övningsområdet Gumboda Hed.

  Läs mer om Mjölkstenen

 • Näsbergets gruvor

  Näsberget, vid Byskeälven, är idag en stillsam plats. Annat var det på 1800-talet, när järnmalm bröts. Men driften blev kortvarig och resultatet klent. Klen var dock inte den sista sprängladdningen i Näsberget. Den förflyttade berg i form av sprängsten en hel kilometer bort.

  Läs mer om Näsbergets gruvor

 • Vildmarksgruvan i Varuträsk

  I början av 1930-talet upptäckte hemmansägaren Harald Holmgren i Varuträsk en ovanlig mineral i ytan på en bergknabbe fyra kilometer öster om byn. Vid den här tiden rådde Klondykestämning i Skellefteområdet, man inspirerades av den guldfyndighet som påträffats i Boliden några år tidigare. Drömmen om framgång och rikedom blev oftast bara ett litet hål i berget.

  Läs mer om Vildmarksgruvan i Varuträsk

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2017-11-22