Hotell- och turismprogrammet

Hotell och turism är en bransch som växer. På det här programmet tränar du din förmåga att ge service och blir duktig på att förstå andra människors önskemål och behov.

På hotell- och turismprogrammet lär du dig att kommunicera med andra människor och att tänka nytt och kreativt. Du kommer att förstå hur till exempel människors ålder, familjesituation och traditioner påverkar deras önskemål och behov av service. Marknadsföring och försäljning är andra viktiga inslag i utbildningen.

Hotell och turism är en bransch med många olika typer av arbeten. Du kan utbilda dig mot yrken inom försäljning, konferensverksamhet, reception, turistinformation och guidning, reseplanering och resebyråarbete eller läsa vidare på yrkeshögskola.

Inriktningar

Hotell och konferens. Arbetsuppgifterna på ett hotell eller konferensanläggning är en blandning av kundservice och administrativt arbete. Du lär dig bland annat om metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering. Som receptionist ska du vara hotellets ansikte mot kunderna och du behöver kunskaper i ekonomi och data. Du lär dig även om arrangemang av konferenser och möten, och olika event.

Dessutom får du kunskaper för arbete inom rese- eller turistindustrin. Det är idag en bransch som växer snabbt och där det finns många olika typer av arbeten. Du lär dig olika resmål och resvägar och att söka information. Du ska kunna ta hand om alla typer av resenärer som har olika krav. Du får träning i att informera kunder, både skriftligt och muntligt. Här ingår även att producera informationsmaterial och träning i att guida grupper. Exempel på yrken: Aktiviteter och upplevelser, guide och reseledare, konferens- och evenemangsverksamhet, hotellreceptionist. Sökkod: HTHOT0L

Turism och resor. Du lär dig att organisera, planera och leda resor, aktiviteter och upplevelser. Du studerar även resmål och resvägar och får träna dig i service och bemötande. I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande där du får vara ute på olika företag och omsätta dina kunskaper i praktik. Exempel på yrken: Aktiviteter och upplevelser, guide och reseledare, turistinformation. Sökkod: HTTUR0L


Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning