Restaurang- och livsmedelsprogrammet

”Smaka på framtiden”

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta med mat och service. Du lär dig matlagning och servering och får också kunskaper om måltiden som helhet. Du arbetar nära kunderna och måste därför ha goda kunskaper i bemötande, kommunikation och service.
Branschen kännetecknas av många olika typer av företag, oavsett om man är anställd eller driver eget företag ska man ha kunskaper om entreprenörskap och företagande.


Framtiden

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en bra grund för att arbeta inom restaurang, både i Sverige och utomlands. Du kan söka arbete som kock, eller servitör/servitris. Om du vill kan du under dina tre gymnasieår även välja att läsa kurser som i framtiden ger dig grunden till fortsatta eftergymnasiala studier.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

Sökkod: RL

Inriktning kök och servering

I Skellefteå erbjuder vi inriktning kök och servering, vilket innebär att denna söks direkt till årskurs 1.

Inom kök får du lära dig att planera menyer, välja råvaror och laga näringsriktig mat. Du utvecklar dina kunskaper om olika livsmedel, samt får lära dig vikten av en god hygien och att tillaga specialkoster.

En annan viktig del av utbildningen är att lägga upp maten så att den utifrån färg och form ser aptitlig ut.

Inom servering får du lära dig arbete i matsal, vilket innefattar dukning, att ge råd om mat och dryck, alkoholförsäljning samt att servera kunden på ett professionellt sätt. 

Eftersom livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel, får du kunskaper om livsmedel och måltider från andra länder och kulturer. Restaurang- och livsmedelsprogrammet har dessutom kontakter och utbyte med restaurangskolor i bl.a. Spanien, Frankrike och Tjeckien.

Yrkesutgångar:
Kock
Servitör/servitris

 

Arbetsplatsförlagt lärande

I utbildningen ingår 15 veckors praktik både på á la carte restauranger och i Storkök.
 

Lärling 

Inriktningar, Lärling

Bageri och konditori, RLBAGOL - endast som lärling

Ämnet bageri- och konditorikunskap behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av bröd och konditorivaror. Hur råvaror används, ger kunskap för arbete inom den hantverksmässiga, delen av dessa näringar.
Yrkesutgångar:
• Bagare och konditor

 

Kök och servering - även som lärling

På vår lärlingsutbildning inom kök och servering kommer du direkt ut i arbetslivet. Studietiden förläggs till stor del på en arbetsplats för att du snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. Vi samarbetar med en rad restauranger, storkök och butiker för att förbereda dig på ett kommande arbetsliv inom kök och servering.
Yrkesutgångar:

  • Kock
  • Servitör/servitris

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

 

Tänk på

Det är vanligt med arbete på kvällar och helger.
Arbete inom restaurang sker till stor del i grupp och ställer därför höga krav på förmåga till samarbete. Arbete inom bageri och konditori innebär tidiga morgnar vilket även gäller under utbildningstiden då eleven följer bageriets arbetstider.

Kontakt