Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet öppnar dörrarna för att arbeta inom restaurangbranschen, både i Sverige och utomlands.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är rätt val för dig som tycker om matlagning och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel.

I restaurangbranschen arbetar man arbetar nära kunderna, och därför vill vi lära dig bemötande, kommunikation och service. Oavsett om du är anställd eller driver eget företag är det även viktigt med kunskaper om entreprenörskap och företagande.

Efter utbildningen kan du jobba som kock eller serveringspersonal. Du kan också välja kurser som ger grundläggande behörighet för vidare studier.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".
Sökkod: RL


Inriktningar

Kök och servering. Du får lära dig att planera menyer, välja råvaror och laga näringsriktig mat. Dessutom får du träna dig i att lägga upp maten så att den med sin färg och form ser aptitlig ut. Du utvecklar dina kunskaper om olika livsmedel, och lär dig även att tillaga specialkoster. Vikten av god hygien är en grundläggande kunskap.

Inom servering får du lära dig dukning, att ge råd om mat och dryck, alkoholförsäljning och att servera kunden på ett professionellt sätt.

Eftersom branschen har en stark internationell prägel, får du även kunskaper om livsmedel och måltider från andra länder och kulturer. Du skaffar dig ett internationellt gångbart yrke. Utbildningen jobbar i perioder med internationella projekt där elever gör APL utomlands.

I utbildningen ingår 15 veckors praktik både på á la carte restauranger och i storkök.
Exempel på yrken: Kock, servitör/servitris.

Tänk på att
• det är vanligt med arbete på kvällar och helger
• arbete inom restaurang sker till stor del i grupp och ställer därför höga krav på förmåga till samarbete
• arbete inom bageri och konditori innebär tidiga morgnar vilket även gäller under utbildningstiden då du följer bageriets arbetstider.

Utbildningsplan (pdf, öppnas i nytt fönster) Kök o servering