VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du ha ett fritt och självständigt arbete med eget ansvar är VVS-montör eller fastighetstekniker ett bra val. Utsikterna att få jobb är goda.

VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Det är den VVS-tekniska utrustningen som gör att vi kan andas behaglig luft inomhus, att vi får varmt och kallt vatten, blir av med vattnet som vi använt och att vi får värme i våra hus. Fastighetsteknik innebär att du arbetar med olika tekniker för att få olika anläggningar att fungera – allt från bostadshus till idrottsarenor.

VVS- och fastighetsprogrammet spänner över ett brett område. Det gör att dina jobbutsikter inför framtiden är goda. Eftersom en stor del av utbildningen görs ute i företag så ger det värdefulla kontakter.

För den välutbildade är arbetsutsikterna mycket goda. Du kan välja kurser som ger grundläggande behörighet för vidare studier, till exempel till tekniker eller ingenjör. För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

Sökkod: VF

Inriktiningar

VVS. Utbildningen är varierande och handlar om installation, service och underhåll av till exempel värme-, ventilation- och sanitetssystem. VVS-montören installerar olje- och elpannor för att leverera värme till element, sol- och värmesystem, varmvattenberedare, komfortkyla, värmepumpar och olika slags ledningar och rör inomhus och utomhus. Du får kunskaper i svetsteknik, grundläggande el, avläsning av arbetsbeskrivningar och i att läsa ritningar. En VVS-montör ska också ha kännedom om olika material, och gasers och vätskors egenskaper. Exempel på yrken: VVS-montör
Inriktningen VVS är certifierad Förstklassig skola och rekommenderas av vvs-branschens yrkesnämnd.

Fastighet. Endast som lärlingsutbildning. Tycker du att bra service är viktig och är du en problemlösare? Gillar du att ta eget ansvar och är praktiskt lagd? Då är fastighetsteknik en inriktning för dig. Utbildningen förbereder dig för en framtid som till exempel fastighetsskötare eller fastighetstekniker. Du lär dig om service, drift, underhåll, uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar och funktioner hos system med tillhörande komponenter. Till fastighetslärling söker du direkt till årskurs 1. Där gör du inget inriktningsval till årskurs 2. Exempel på yrken: Fastighetstekniker, fastighetsskötare, fastighetsvärd. Sökkod: VFFAS0L
Inriktningen fastighet är rekommenderad av Fastighetsbranschens utbildningsnämnd.

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning


 

 

 

Utbildningsplan (pdf, öppnas i nytt fönster) VVS