Bakgrund till Berättarnas stad

I Skellefteå går berättandet som en röd tråd genom alla olika kulturella uttryck: på teaterscenen, i konsthallen och museisalen, på dansgolvet och musikscenen, i biblioteket och skrivarstugan. Skellefteå kommun har stolt utropat sig till Berättarnas stad. Med det vill vi bygga vidare på traktens rika tradition av muntligt och litterärt berättande.

Berättarnas stad

Skellefteå kommun utropade sig till Berättarnas stad den 25 maj 2010. Kulturnämnden och Tillväxt Skellefteå ska genomföra ett projekt för utveckling av Berättarnas stad under perioden 2010–2014.

Beslut Berättarnas stad (pdf, nytt fönster)
Kommunstyrelsens förslag till beslut (pdf, nytt fönster)
Motion Berättarnas stad (pdf, nytt fönster)

Vad är Berättarnas stad?

Berättarnas stad handlar om våra berättelser, dina och mina, om hur vi tillsammans berättar om våra liv idag och hur det var igår. Berättarnas stad är ett sätt att göra oss synliga genom vårt berättande, men också att lyfta sådana giganter från trakten som exempelvis författaren Sara Lidman.

Arbetet med att lansera Berättarnas stad som begrepp är alltså ett arbete med att lyfta fram och synliggöra något som redan finns och bygga vidare på det. Det handlar om att utveckla och synliggöra. Berättarnas stad har även berättelser att erbjuda tillfälliga gäster i kommunen, satsningar som exempelvis den årligt återkommande berättarfestivalen är värt att besöka.

 

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2014-06-13