Bibliotekens boktips

I magasinet Berätta finns boktips på verk av Sara Lidman, PO Enquist, Torgny Lindgren och Birger Vikström. Här följer bibliotekens boktips av andra författare från Skellefteregionen.

Vackrast var ändå mammaAnita Salomonsson: Vackrast var ändå mamma (1996)

Med värme skildras här flydda tider och en familj, vars självklara centralgestalt är mamman. Trots fattigdom och svårigheter finns här både värdighet och glädje, ömhet och styrka i porträtten där författarens egna föräldrar står som förebilder för föräldraparet.

 

 

 

 

DjurvännerAnton Marklund: Djurvänner (2011)

En drabbande skildring av isolering och utsatthet. Den autistiske sjuttonåringen Johannes bor utanför ett litet samhälle i norra Västerbottens inland. Vi får följa historien ur tre berättarperspektiv; mammans, pappans och Johannes eget. Romanen om Johannes, hans föräldrar och deras kamp för att sonen ska passa in i tillvaron är lättläst trots sitt tunga ämne.

 

 

 

Män som hatar kvinnorStieg Larsson: Män som hatar kvinnor (2005)

Första delen av den nervkittlande deckartriologin Millenium. Den grävande journalisten Mikael Blomqvist döms till fängelse för förtal och beslutar sig för att ta time-out från jobbet på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag och till sin hjälp en ung strulig hacker - Lisbeth Salander. I uppdraget lurar en smutsig och mörk sanning.


 

 

Lek med skärvor Britt-Marie Eklund: Lek med skärvor (1955)

En underbar bok med sidor fyllda av poetisk klarhet. Tonen är hastig, inåtvänd, subjektivt speglande och intuitivt uppfattande. Britt-Marie Eklund från Norsjö är en av våra absolut finaste poeter, hon jämförs med såväl Edith Södergran som Karin Boye. Tyvärr blev Lek med skärvor hennes enda bok.

 

 

 

 

 

De andra sagornas bokEmma Lundqvist: De andra sagornas bok (2010)

Det här är de klassiska sagorna som vi känner till men berättade ur en annan synvinkel. Sagornas bifigurer, som aldrig tidigare har fått sin historia berättad, får här göra sina röster hörda. T.ex. så berättas sagan om Snövit ur Blygers perspektiv.

 

 

 

 

Långa lappflickanÅke Lundgren: Långa lappflickan, romanen och bakgrunden (2011)

Möt Stor-Stina, Långa lappflickan, från Malåbygden som under 1800-talet reste runt i världen och visades upp som Lapplands jättinna. Vilken berättelse! Åke Lundgren skildrar hennes intressanta levnadsöde i romanform och ger en fascinerande bild av en av vår tids märkligaste kvinnor samt unikt material i ord och bild.

 

 

KrukmakarenBjörn Larsson (text, bild),
Erland Segerstedt (foto): Krukmakarens öppna sinnen (2008)

Vilken berättare han är, krukmakaren Björn Larsson från Bjuröklubb. I ord och bild får vi möta honom och ta del av hans tankar och berättelser om livet, skapandet och krukmakeriets själ. Det finns även en film som utgår från bokens tema.

 

 

GrottornaKurt Salomonson: Grottorna (1956)

En stark skildring av Laisvalls samhälle och gruvan på 50-talet som väckte kraftiga reaktioner när den kom. Än idag upprörs vissa över författarens bild av gruvsamhället, som han själv arbetade i under början av 50-talet. Grottorna visar upp ett rikt galleri människor där skräcken binds samman med mörkret i gruvschaktet.

 

 

 

 

BusschaufförenGöran Lundin: Busschauffören som försvann (1983)

Kriminalroman i busschaufförsmiljö av författaren och förläggaren från Skellefteå. Starka dofter av Stockholms skärgård, vänstermiljöer och rökiga chaufförsrum. Det är en vanlig fredagkväll. På slingriga vägar söker sig buss 739 ut mot ändhållplatsen i Stockholms skärgård. Busschauffören Birger Johansson upptäcker billyktor som envist hänger kvar i backspegeln.

 

 

SaraGretaÅke Lundgren: Sara Greta (1986)

Ett kvinnoöde från 1800-talets Västerbotten; Sara Greta föds i hemlighet i en lada och hennes liv kantas av motgångar. När hennes lille pojke dör, och det visar sig att det inte är av naturliga orsaker, är katastrofen ett faktum. Romanen bygger på dokument om Sara Greta, vars öde var vida känt och berörde många djupt.

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2018-06-14