Turåkning

Att gå på tur med skidor är att lämna allt vad preparerade skidspår heter bakom sig och bege sig ut i det fria. Målet kan vara en grillplats eller en plats med vacker utsikt. Men det är lika mycket resan som målet i sig som ger upplevelsen.

Att bege sig ut i den lösa snön på skidor innebär att man väljer bort bekvämligheten av preparerade spår. Det går att göra med vanliga löparskidor och vanliga pjäxor. Men med lite bredare och längre turskidor och kängor som når lite högre upp på foten blir färden behagligare och risken att få snö i skorna minskar.

Men de eventuella svårigheterna vägs snabbt upp av belöningen. Att få glida fram genom orörd nysnö, se alldeles färska spår av vilda djur - och dessutom ofta djuren själva – ger en alldeles speciell upplevelse.

I ryggsäcken bör du ha karta och kompass, en torr tröja, torra sockar samt naturligtvis en termos med varm dryck och något att äta. Att väl framme vid målet få öppna ryggsäcken och plocka fram den medhavda matsäcken är en stor njutning. Med en spade i ryggsäcken kan du skotta ner dig i en liten grotta och med ett liggunderlag som sits sitta skönt och njuta i sol och lä.

Mål för turen

Ett lämpligt mål för din tur kan till exempel vara en grillplats. Ett bra utflyktsmål på sommaren är ofta ett bra turmål på vintern. Antalet lämpliga mål för en dagstur är näst intill oändliga. Men några mål kan vara lämpliga att peka ut.

I Skellefteå finns Vitberget i centrala staden varifrån kan man åka både kortare och längre turer. Bureberget i Bureå erbjuder fina turmöjligheter med många rastplatser där man kan både elda och fika. Utgå från skidbacken.

I Burträsk finns längs Burträsket många fina vindskydd som sommartid används av fiskare och kanotister. I Jörn finns området runt Storklinta som är fantastiskt fint med både preparerade spår och rastplatser.

Falkliden söder om Falkträsket erbjuder många fina turmöjligheter, liksom området runt Rävastugan utanför Ursviken.

Koordinater

Vitberget parkering  X:7194165 Y:1745914
Bureberget parkering  X:7176935 Y:1760334
Burträsket parkering  X:7165955 Y:1733234
Storklinta parkering  X:7235724 Y:1702896
Falkliden parkering  X:7189295 Y:1743394
Rävastugan   X:7193415 Y:1754864

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2014-04-16
Sida

Om allemansrätten

Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär oc...