Hälsans Stig

Hälsans Stig är en populär strandpromenad längs älven i centrala Skellefteå. Den nio kilometer långa promenadslingan går längs älvstranden från Parkbron i öster till Mobackenbadet i väster. Hälsans Stig kan användas av alla. Här kan du promenera, gå med stavar eller jogga under sommarhalvåret.

Vid varje kilometer sitter skyltar i båda riktningarna. Därför vet du hur långt du har gått oavsett var du väljer att starta och sluta. Vill du till exempel minska slingan till fem kilometer kan du ta genvägen över Lejonströmsbron.

Utmed slingan finns två översiktskartor, en vid Stadsparken/Parkbron och en på Rovöns parkering. Till höger på sidan hittar du länkar till kartor och tips på sevärdheter efter slingan. Du kan också hämta kartor med information och fisketips på Turistcenter.

Hälsans Stig är lämpligast för motion under sommarhalvåret. 

Här kan du se karta över Hälsans Stigs sträckning

Hälsorundor i kommunens serviceorter

Hälsorundor finns även i de flesta av kommunens serviceorter, till exempel i Boliden (hjärtefemman), Jörn, Bureå och Byske. De flesta av dessa kan användas även vintertid.

Här kan du se en kartöversikt var Hälsorundorna finns. Du kan sen zooma in till den runda som är av intresse.

Lite historia om Hälsans Stig

Den första Hälsans Stig skapades i Irland 1995 av den irländska hjärtfonden och där heter den Slí na Slánte. Tack vare EU-stöd så spred sig stigarna runt om i Europa och vidare till Nord- och Sydamerika samt Australien. Tanken är att inspirera till motion för folkhälsans skull. I juni 2000 invigdes Hälsans Stig i Skellefteå. I hela Sverige finns cirka 125 Hälsans Stig, alla i attraktiva miljöer.

Riksförbundet Hjärt-lung (extern länk ) är projektägare för Hälsans Stig i Sverige.


Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2021-01-11